Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Creații ale reputatului scenograf Helmut Stürmer, expuse în noiembrie la București
helmut sturmer, expozitie, curatorial.ro

Creații ale reputatului scenograf Helmut Stürmer, expuse în noiembrie la București

Expoziția „Helmut Stürmer. Decor/ Costum/ Desen”, care reconstruiește parcursul profesional al scenografului de teatru, operă şi film, creator de costume şi light designer, va fi deschisă la ARCUB – Hanul Gabroveni între 7 şi 29 noiembrie 2022.

Evenimentul face parte din programul ediţiei din acest an a Festivalului Naţional de Teatru.

Expoziţia cuprinde mai mult de 50 de creații semnate de Helmut Stürmer, de la machete de spectacole, obiecte şi decoruri scenografice, la piese rare de colecție, fotografii, albume şi schiţe originale, precum şi o serie de lucrări ce fac parte din colecţia personală a artistului.

Artistul Helmut Stürmer a transmis într-un comunicat: „Expoziţia urmează, mai ales, drumul creației unui decor de operă sau teatru de la prima idee, prima schiţă, la machetă şi până la decorul finit pe scenă. În paralel, este arătat şi drumul creației unui costum, de la desen la realizarea concretă şi până la imaginea finală a personajului pe scenă”.

Publicul va putea descoperi o latură a creaţiei lui Helmut Stürmer mai puţin cunoscută, lucrări de pictură şi grafică create în timpul pandemiei, dar şi lucrări independente de scenografie.

Expoziţia poate fi vizitată în perioada 7 – 29 noiembrie 2022, de marţi până duminică, între orele 12.00 și 20.00, la ARCUB – Hanul Gabroveni – sala Cafenea, sala Arcelor şi sala Librărie. În zilele de luni, expoziția este închisă, excepție făcând ziua de luni, 7 noiembrie.

Biletele pot fi achiziţionate online, de pe arcub.ro şi bilet.ro, și de la casa de bilete ARCUB (str. Lipscani, nr.84-90). Prețul acestora este de 35 de lei / 25 de lei, cu reducere.

Biografie Helmut Stürmer

Distins în 2021 cu Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Comandor, Categoria D – „Arta Spectacolului” şi deținător al premiului UNITER pentru întreaga activitate, Helmut Stürmer este unul dintre cei mai importanți scenografi români de teatru şi film, personalitate marcantă a scenografiei internaționale. În decursul a peste 40 de ani, a creat scenografii şi costume pentru mai mult de 200 de spectacole de teatru şi operă.

Fiul compozitorului şi dirijorului Franz Stürmer şi al Anei Maria Knauer, actriţă a Teatrului German din Timişoara, Helmut Stürmer s-a născut în anul 1942, la Timişoara. Absolvent al Institutului de Arte din Bucureşti în 1967, și-a început activitatea ca scenograf la Sibiu şi a debutat în 1968 pe scena bucureşteană ca scenograf al spectacolului „Îngrijitorul” de Harold Pinter, în regia lui Ivan Helmer, la Teatrul Mic. În 1974, a primit Premiul Uniunii Artiştilor Plastici pentru scenografia spectacolului „Hamlet”, montat de Dinu Cernescu la Teatru Nottara, iar în 1975 a colaborat cu Liviu Ciulei la spectacolul de referinţă „Azilul de noapte” de la Teatrul Bulandra. Pe lângă nenumărate spectacole pentru teatrele din Arad, Cluj-Napoca, Brașov, București, Iași, Pitești, Ploiești, Sibiu, Timișoara, el a realizat scenografia și pentru cinci filme artistice, în regia lui Dan Pița și Mircea Veroiu, Radu Gabrea și Alexandru Tatos.

În 1971 și 1975, la invitația Teatrului Municipal din Köln, a fost scenograful unor spectacole regizate de David Esrig și Roberto Ciulli. A urmat, la Teatrul Municipal din München (1976) și la Old Tote Theater din Sydney (1977), spectacolul „Azilul de noapte”, în regia lui Liviu Ciulei. În 1977, Helmut Stürmer s-a stabilit în Republica Federală Germană, iar în următorii 30 de ani a lucrat, printre altele, la Théatre de la Ville din Paris, Deutsches Schauspielhaus din Hamburg, Theatre de l’Union din Limoges, Opera din Karlsruhe, Teatrele Naționale din Craiova și Cluj-Napoca, Opera din Bonn, Royal Shakespeare Company, colaborând adesea cu Silviu Purcărete.