Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Dalí în versiune AI răspunde întrebărilor vizitatorilor unui muzeu din SUA
ask dali salvador dali museum

Dalí în versiune AI răspunde întrebărilor vizitatorilor unui muzeu din SUA

Muzeul Dalí din Florida a creat, cu ocazia împlinirii – la 11 mai – a 120 de ani de la nașterea artistului suprarealist, o versiune a lui cu care vizitatorii pot dialoga, cu ajutorul inteligenței artificiale.

Noul proiect, creat de agenția de creație publicitară Goodby Silverstein & Partners (GS&P) folosind scrierile și înregistrările audio ale artistului, este alimentat de mai multe modele de învățare automată – inclusiv GPT-4 de la OpenAI și Eleven V2 de la ElevenLabs.
Muzeul a prezentat anterior proiectul la conferința SXSW.

Vizitatorii muzeului din St. Petersburg (Florida) se folosesc de o versiune a celebrului „Lobster Telephone” (1938) creat de Salvador Dalí pentru a adresa întrebări unei versiuni digitale a artistului.

Muzeul a mai lucrat cu GS&P de două ori: în 2019, a prezentat „Dalí Lives”, care, în mod similar, permitea vizitatorilor să interacționeze cu un Dalí digital, iar anul trecut a colaborat cu GS&P și OpenAI pentru a crea „Dream Tapestry” – vizitatorii trimiteau o descriere textuală a unui vis, iar ea era folosită pentru a crea picturi digitale.