Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  De la Ţepeş la Brâncuşi – Mai mult de 350 de hărţi, manuscrise şi imagini rare despre istoria și cultura românilor, în premieră la Arcub
de la tepes la brancusi

De la Ţepeş la Brâncuşi – Mai mult de 350 de hărţi, manuscrise şi imagini rare despre istoria și cultura românilor, în premieră la Arcub

Mai mult de 350 de hărţi, cărţi, manuscrise şi imagini rare despre istoria și cultura românilor vor fi expuse, în perioada 16 septembrie – 22 octombrie, în exclusivitate, la Arcub – Hanul Gabroveni.

Organizată de Primăria Capitalei prin Arcub – Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti, în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie a României, expoziţia „De la Ţepeş la Brâncuşi – 5 secole de istorie și cultură în spaţiul românesc” prezintă o selecţie amplă de obiecte unicat din colecţiile Emilian Radu, în spaţiile expoziţionale de la parterul şi subsolul Hanului Gabroveni.

Expoziţia ilustrează istoria, cultura și „romanitatea românilor” de-a lungul ultimelor cinci secole (sfârșitul secolului al XV-lea – începul secolului al XX-lea) în forme originale şi inedite, între care o hartă a Daciei din secolul 15, o gravură din secolul 15 cu portretul lui Vlad Ţepeş sub titlul „Hystoria Dracole Wayda”, prima carte tipărită în Moldova în limba română, hrisoave de secol 17 cu semnătura în cerneală fero-galică a lui Matei Basarab, domnitorul Ţării Româneşti sau cu sigiliul cancelariei lui Vasile Lupu, domnitorul Moldovei, documente cu frontispicii şi cărţi vechi în alfabet chirilic sau latin, un document de la 1863 ce poartă semnătura olografă a lui Alexandru Ioan Cuza, dar şi o versiune desenată a lucrării „Eva” a lui Constantin Brâncuși.

Obiecte inedite din patrimoniul unui colecționar de artă

Obiectele prezentate în expoziţie fac parte din colecţiile Emilian Radu, colecționar de artă. Printre cele peste 350 de exponate se află piese unicat și inedite care sunt expuse pentru prima dată public sau care nu se regăsesc în colecţiile muzeelor din România.

De o varietate tematică şi geografică mare, documentele istorice oferă detalii interesante despre derularea anumitor evenimente politice, a evoluţiei şi a comportamentelor elitelor socio-economice din cele trei state româneşti, cel mai vechi document datând din 1545. Hărţile expoziţiei datează din secolele 15-20 şi includ informaţii referitoare la geografia şi organizarea administrativă a celor trei ţări române, dar și informații privind Europa și lumea în ansamblul ei. Iar cărţile vechi şi rare completează expoziţia de la Arcub cu monumente de limbă românească veche, de la Cazania lui Varlaam (1643), la Noul Testament de la Bălgrad (1648) și Biblia lui Şerban Cantacuzino (1688). Nu în ultimul rând, selecția de gravuri vechi și fotografii de secol 19 și 20 vine să redea și o dimensiune imagistică mai pregnantă evenimentului expozițional.

„De la Ţepeş la Brâncuşi – 5 secole de istorie şi cultură în spaţiul românesc” are loc în contextul extins al sărbătoririi celor 100 de ani de la încoronarea la Alba Iulia a cuplului regal al României Mari, Ferdinand I şi Maria, şi marchează recunoaşterea unităţii românilor în spaţiul lor istoric, prin prezentarea, în exclusivitate, a unor obiecte de colecţie inedite, despre istoria medievală şi modernă, cultura şi literatura veche, precum şi imaginea românilor şi a vecinilor săi. Demersul expoziţional are la bază o lungă perioadă de documentare şi expertiză a bunurilor culturale expuse, de o mare valoare istorică şi patrimonială.

Expoziţia poate fi vizitată la Arcub – Hanul Gabroveni (Sala Bolţilor, Sala Atelier, Sala Arcelor, Sala Cafenea) în perioada 16 septembrie – 22 octombrie 2022, în intervalul orar 12.00 – 20.00. În fiecare zi de luni din această perioadă expoziția va fi închisă.

Biletele pot fi achiziţionate online de pe arcub.ro şi bilet.ro și de la casa de bilete din strada Lipscani, nr.84-90. Prețul este de 35 de lei.