Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  „Descoperire arheologică” din atelierul lui Pollock, vândută în format NFT și print
print nft pollock, iconic

„Descoperire arheologică” din atelierul lui Pollock, vândută în format NFT și print

Jackson Pollock Studio și Iconic, o platformă digitală de artă care colaborează cu instituții culturale, au lansat pe 19 iulie „Beyond the Edge: The Jackson Pollock Studio Collection”, colecție ce prezintă NFT-uri a patru secțiuni decupate din podeaua atelierului lui Pollock, fiecare în ediții de 125 de exemplare. Pollock și-a așezat faimoasele pânze pe podea, aceasta devenind operă de artă neintenționată.

Fiecare NFT este însoțit de un print și acționează ca o cheie de acces la alte colecții pe care Iconic le-a dezvoltat împreună cu Jackson Pollock Studio. Seturile Pollock Collection au fost disponibile pentru prima dată pentru colecționarii care dețin Art Pass de la Iconic, care, în esență, este un abonament la piață care le oferă prioritate deținătorilor. În câteva ore, fiecare set a fost revendicat, adunând 100.000 de dolari. Restul seturilor NFT au fost puse în vânzare la prețul de 1.500 de dolari, sau 0,5 Ether pentru deținătorii Art Pass și 1.800 de dolari, sau 0,8 Ether pentru cei care nu dețin aceste seturi.

Indiciu important asupra procesului de creație al lui Pollock

Jackson Pollock (1912 – 1956) a hotărât să își acopere podeaua atelierului în 1953 sigilând sutele de stropi și picături de vopsea care fuseseră revărsate acolo între anii 1946 și 1952. Odată ce conservatorii și-au dat seama că acolo ar putea exista un indiciu important al procesului de creație al lui Pollock care așteaptă să fie descoperit, materialul a fost îndepărtat.

Helen Harrison, directoarea Centrului de Studii Pollock-Krasner, își amintește momentul din anii 1980 când podeaua atelierului a fost dezvăluită. La acea vreme curator la Guild Hall și editorialist de artă pentru New York Times, ea a scris despre această descoperire. „Pe măsură ce hârtia de gudron a fost îndepărtată și pătratele de masonit au fost scoase la lumină, tot mai mult din această minunată documentație a ieșit la iveală și destul de curând întreaga podea a fost descoperită, dezvăluind acest artefact uimitor”, a declarat Harrison pentru ARTnews. „A fost un fel de descoperire arheologică”.

De atunci, istoricii de artă au reușit să identifice ce urme de vopsea și ce linii de vopsea se corelează cu anumite lucrări esențiale, cum ar fi „Blue Poles” (1952) și „Convergence” (1952). Jackson Pollock Studio, care este administrat de Study-Center și care funcționează separat de Fundația Pollock, a licențiat în trecut imaginea podelei pentru colaborări în domeniul modei și al decorațiunilor.

Profitul din vânzări sprijină conservarea, între altele, a caselor lui Jackson Pollock și Lee Krasner.