Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Descoperire importantă în cazul furtului toaletei aurite a lui Maurizio Cattelan
instalație, america, maurizio cattelan, foto kristopher mckay

Descoperire importantă în cazul furtului toaletei aurite a lui Maurizio Cattelan

Poliția britanică a anunțat că a făcut o „descoperire importantă” în cazul furtului sculpturii aurite în formă de toaletă a artistului italian Maurizio Cattelan, care a avut loc în urmă cu patru ani, la Palatul Blenheim din Oxfordshire (Anglia), și speră că în curând vor fi depuse acuzații.

În septembrie 2019, șapte persoane au intrat în Palatul Blenheim cu puțin înainte de ora 5 dimineața și au smuls din pământ toaleta din aur masiv, complet funcțională. Toaleta trebuia să facă parte dintr-o expoziție a artistului italian, dar a fost furată înainte de deschiderea expoziției sale.

Hoții nu numai că au reușit să fure toaleta de 89 de kilograme, a cărei valoare este estimată la 6 milioane de dolari, dar au cauzat și „pagube importante provocate de apă” toaletei cu lambriuri din lemn situate chiar lângă camera în care s-a născut fostul prim-ministru britanic Winston Churchill.

Mai multe arestări, niciun acuzat

La vremea respectivă, un bărbat a fost arestat în legătură cu jaful, iar în anii următori au mai fost arestați încă șase, deși nimeni nu a fost acuzat.

Potrivit The Sun, poliția a continuat să investigheze furtul și a trimis acum un dosar la Crown Prosecution Service în speranța că acest caz va putea fi în sfârșit închis. În ceea ce privește vasul din aur intitulat „America”, autoritățile ezită să spună că acesta va fi vreodată returnat.

Toaleta din aur de 18 carate a lui Maurizio Cattelan, cunoscut și pentru instalația „Comediantul” (care cuprinde o banană lipită cu bandă adezivă pe perete), a fost expusă la Muzeul Guggenheim în 2016. Timp de aproape un an, vizitatorii au putut să vadă „un cifru pentru excesele bogăției” și chiar să o folosească „în intimitatea uneia dintre toaletele cu un singur compartiment, de gen neutru, ale Guggenheim”. Ba chiar a fost oferită cândva fostului președinte Donald Trump, după ce cererea sa de a împrumuta „Peisaj cu zăpadă”, de Van Gogh, de la muzeu a fost respinsă.

Foto: „America”, la Solomon R. Guggenheim Museum din New York; credit: Kristopher McKay/ guggenheim.org