Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Desene create pe computer de Keith Haring care nu au fost expuse vreodată, vândute ca NFT
untitled, keith haring

Desene create pe computer de Keith Haring care nu au fost expuse vreodată, vândute ca NFT

Desene create pe computer de Keith Haring care nu au fost expuse vreodată vor fi vândute în format NFT, în perioada 12 – 20 septembrie.

Christie’s va organiza licitația online „Keith Haring: Pixel Pioneer” care cuprinde cinci astfel de creații. Ele au fost comandate pentru o adaptare a unui joc video a romanului „Neuromancer” din 1984 al lui William Gibson, care, însă, nu a avut succes.

Haring a creat desenele cu ajutorul unui computer Amiga

În 1986, Keith Haring a primit de la Timothy Leary un computer personal Amiga. Dezvoltatorul inovator de software concepea atunci o adaptare pentru un joc video a romanului „Neuromancer” din 1984 al lui William Gibson și l-a invitat pe Haring să creeze imagini pentru joc cu ajutorul mașinii fabricate de Commodore.

Keith Haring a fost unul dintre puținii artiști care au testat Quantel Paintbox, un precursor al Photoshop. Proiectul lui Leary a eșuat, însă Haring a folosit totuși Amiga pentru a crea desene în limbajul său vizual vibrant. În nuanțe fluorescente, lucrările digitale prezintă motivele sale figurative, desenate cu liniile și mâzgăliturile sale caracteristice. De mult timp stocate pe dischete în documentele lui Leary, desenele nu au fost văzute vreodată de public.

Fiecare NFT din „Pixel Pioneer” are o valoare estimată între 200.000 și 500.000 de dolari, întreaga colecție fiind evaluată la 1,65 milioane de dolari. În 2021, licitația Christie’s cu NFT-uri din desene Amiga create de Andy Warhol a adunat 3,3 milioane de dolari.

Imagine: „Untitled” (februarie 1987), de Keith Haring © Keith Haring Foundation / Christie’s