Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Desene de Dalí și Miró dispărute într-un jaf din Barcelona, recuperate
dali, mossos

Desene de Dalí și Miró dispărute într-un jaf din Barcelona, recuperate

Autoritățile catalane au anunțat că au recuperat lucrări grafice realizate de Salvador Dalí și Joan Miró care au fost furate anul trecut în Barcelona.

Poliția a reținut trei frați, în vârstă de 50, 53 și 55 de ani, care ar fi spart locuințe din cartierele de lux din Barcelona în care se aflau obiecte de artă importante și alte bunuri. Rețeaua de jafuri este investigată din ianuarie 2022 în cadrul operațiunii „Gresca”, iar vineri, poliția a anunțat că din ascunzătoarea suspecților a fost confiscat un tezaur de bijuterii și bancnote furate, precum și obiecte de artă, inclusiv două ilustrații de Dalí vechi de 100 de ani.

Desenele în cărbune ale lui Dalí, scene pastorale pe hârtie maro și evaluate la aproximativ 300.000 de dolari, au fost autentificate de Fundația Gala-Salvador Dali, care gestionează moștenirea suprarealistului. Cele două lucrări datează din 1922 și au fost create la cererea scriitorului Pere Coromine pentru cartea sa „Les Gràcies de l’Empordà”.

Alți doi suspecți au fost arestați sub acuzația de primire a bunurilor furate și au fost eliberați împreună cu cei trei frați au fost eliberați pe cauțiune înainte de proces, conform unui raport publicat vineri de Reuters.

Cinci lucrări atribuite lui Joan Miró au fost recuperate și sunt în prezent în așteptarea autentificării de entitatea care administrează moștenirea artistului.

Două lucrări ale pictorului Paco Sola au fost de asemenea găsite la fața locului, alături de antichități prețioase, cum ar fi stilouri din argint și aur, precum și monede și bijuterii.

Credit foto: Poliția catalană