Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  „Devil”, de Basquiat, cumpărat pentru 85 de milioane de dolari
untitled devil basquiat

„Devil”, de Basquiat, cumpărat pentru 85 de milioane de dolari

„Untitled (Devil)”, acril pe pânză considerat un autoportret al lui Jean-Michel Basquiat, a fost cumpărat prin casa Phillips pentru 85 de milioane de dolari.

Licitația de artă contemporană și de secol 20 organizată de casa Phillips în seara de 18 mai a înregistrat, cumulat, 226 de milioane de dolari, cel mai mare total din istoria companiei.

Suma a fost de aproximativ două ori mai mare decât cea realizată anul trecut la o licitație de același tip.

Au fost oferite spre vânzare 36 de loturi, între care lucrări semnate de unii ca Pablo Picasso și Cecily Brown. Una semnată de Jonas Wood a fost retrasă înainte de startul licitației, iar după două ore toate celelalte loturi au fost adjudecate.

Basquiat, vândut după doar șase ani

Pictura din 1982 a lui Jean-Michel Basquiat a fost vândută de multimilionarul japonez Yusaku Maezawa, care o cumpărase în urmă cu doar șase ani într-o licitație la Christie’s, pentru 57,3 milioane de dolari.

Estimată la 70 de milioane de dolari, lucrarea a fost cumpărată de un colecționar din Asia. Prețul final, cu tot cu taxe, a fost de 85 de milioane de dolari.

Paisprezece dintre lucrările vândute au fost create de femei. Între recordurile de artist stabilite s-a remarcat Yayoi Kusama – „Untitled (Nets)”, cu 10,5 milioane de dolari.

Pentru a treia cea mai importantă casă de licitații internațională, lucrarea lui Basquiat este lotul cel mai scump vândut de Phillips. Anterior, acest statut îl deținea pânza „Men in Her Life” (1963), de Andy Warhol, care a fost adjudecată în 2010 contra sumei de 63 de milioane de dolari.