Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Dinastia Brueghel, inclusiv partea feminină, într-o expoziție în Țările de Jos
pieter bruegel the elder, the magpie on the gallows

Dinastia Brueghel, inclusiv partea feminină, într-o expoziție în Țările de Jos

Lucrări ale tuturor membrilor dinastiei Brueghel, de la cei bătrâni la generația „tânără”, inclusiv femeile artist din familie, vor fi reunite, la finalul acestui an, într-o expoziție care acoperă o perioadă de cinci generații la Muzeul Het Noordbrabants din Țările de Jos.

Aproximativ 80 de tablouri, care acoperă perioada 1550 – 1700, vor arăta cum o familie cu un talent artistic deosebit a reușit să continue să inoveze pe parcursul Epocii de Aur olandeze.

Expoziția va explora legăturile și influențele între generații în cadrul familiei și, în același timp, va prezenta o rețea mai largă de activitate culturală, de la artiști importanți precum David Teniers cel Tânăr, care s-a căsătorit cu un membru al familiei, până la contextul istoric mai larg al colonialismului și al comerțului global.

Capodopere de la Luvru și din colecții private

Printre capodoperele lui Pieter Bruegel cel Bătrân se numără „The Magpie on the Gallows” (1568), „The Beggars”, din același an, care călătorește de la Luvrul din Paris, și o rară apariție publică a tabloului „The Drunkard Pushed into the Pigsty” (1557), dintr-o colecție privată din New York.

În alte cazuri, studiul atent al miniaturilor detaliate la scară intimă va introduce vizitatorii în lumile minuscule construite de Jan Brueghel cel Bătrân și de nepotul său Jan van Kessel cel Bătrân, pe care l-a inspirat foarte mult.

Publicul va cunoaște inclusiv femei membre ale familiei, precum artista Mayken Verhulst. Soacra lui Pieter Brueghel cel Bătrân, ea a jucat un rol activ în educația nepoților săi Pieter Brueghel cel Tânăr și Jan Brueghel cel Bătrân.

Propria ei activitate, adesea umbrită de realizările acestora, a inclus ilustrații în miniatură și acuarele. În cartea lui Lodovico Guicciardini din 1567, „Description of the Low Countries”, ea a fost numită una dintre cele mai importante patru artiste din regiune.

„Brueghel: Reuniunea familiei/ Brueghel: The Family Reunion” va fi deschisă la Het Noordbrabants Museum din 30 septembrie 2023 până pe 7 ianuarie 2024.

Imagine: „The Magpie on the Gallows”, Pieter Bruegel cel Bătrân