Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Directorul British Musseum „speră” la un parteneriat cu Grecia privind sculpturile de la Partenon
british museum partenon

Directorul British Musseum „speră” la un parteneriat cu Grecia privind sculpturile de la Partenon

Nicholas Cullinan, noul director al British Museum din Londra, a vorbit săptămâna aceasta despre posibilitatea unui acord oficial cu Grecia cu privire la sculpturile din marmură de la Partenon, indicând că instituția este mult mai dispusă decât înainte să rezolve disputa de lungă durată cu privire la aceste obiecte.

„Aș spera că o anumită formă de parteneriat este posibilă și cred că este cu siguranță ceva ce vom dori să continuăm”, a declarat Cullinan pentru BBC, subliniind că muzeul este deschis pentru o „colaborare”.

Totuși, el a exclus o înapoiere la scară largă a acestor sculpturi, care au fost scoase din Grecia la începutul secolului al XIX-lea de un nobil britanic și au rămas la Londra de atunci.

Cullinan a mai afirmat că British Museum ar putea încerca un model de „bibliotecă de împrumut”, prin care instituția ar putea permite temporar obiectelor din colecția sa să călătorească. El a spus că dorește să „facă ceva pozitiv” pentru instituție.

„Nu avem voie să retrocedăm”

Nicholas Cullinan a punctat că legea din 1963 a Parlamentului interzice muzeului să restituie definitiv sculpturile de la Partenon. Această lege, cunoscută sub numele de British Museum Act 1963, împiedică în mod oficial muzeul să renunțe la orice operă de artă din colecția sa. „Nu avem voie să retrocedăm”, a spus el.

Colecția muzeului a fost mult timp controversată, deoarece include multe obiecte care au fost furate cu secole în urmă de la popoare și națiuni din Europa, Africa și din alte părți. În ultimii ani, pe măsură ce repatrierea a devenit un subiect de preocupare mai larg răspândit, British Museum s-a confruntat cu apeluri din ce în ce mai puternice de a returna piese precum sculpturile din marmură de la Partenon și bronzurile din Benin.

Anterior, oficialii englezi au justificat păstrarea acestor obiecte spunând că sunt cel mai bine îngrijite de o instituție precum British Museum, însă unii istorici au pus la îndoială această logică. Alții au pus recent sub semnul întrebării capacitatea British Museum de a-și indexa corect colecția în general, după ce anul trecut s-a aflat că un curator a furat aproximativ 2.000 de piese din patrimoniul instituției.

Oficialii greci au fost categorici că vor înapoi sculpturile și, deși British Museum a rezistat mult timp acestor apeluri, anumite publicații engleze au raportat că instituția a purtat dialoguri cu politicienii eleni cu privire la o posibilă restituire. Cu toate acestea, aceste conversații s-au dovedit dificile, fostul prim-ministru britanic Rishi Sunak anulând chiar una dintre ele după ce știrea despre discuție a ajuns în presă.