Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Directorul MNAC: Muzeul își reconfigurează profilul și extinde aria de valorificare a artei vizuale din România
puls 21. achizițiile mnac 2020x2022 (mnac, 02.11.2023 – 01.09.2024) foto © serioja bocsok mnac

Directorul MNAC: Muzeul își reconfigurează profilul și extinde aria de valorificare a artei vizuale din România

Călin Dan, directorul general al Muzeului Național de Artă Contemporană București, spune că motivul pentru care instituția pe care o conduce a ales să organizeze sesiunea de achiziții de artă de anul acesta în două părți este că își reconfigurează profilul și, prin cumpărarea de lucrări produse în țară în perioada 1900 – 1990, vrea să contextualizeze mai bine arta contemporană pe care o deține.

MNAC își extinde intervalul de cercetare, expunere și valorificare a producției vizuale din România și începe un demers pe termen mediu de reconfigurare a profilului său prin implicarea activă în schimbul de idei, informații, soluții curatoriale și apariții editoriale ce caracterizează istoriografia dinamică a domeniului definit de modernism, post-modernism și post-istoricitate, spune Călin Dan.

Procesul de extindere a colecției muzeului continuă anul acesta cu o procedură de achiziții opere de artă modernă și contemporană produse în România în intervalul 1900 – 1990.

„Privind către modernism în general, iar în particular către mișcările artistice revoluționare ce au caracterizat prima jumătate a secolului XX, MNAC își extinde în mod firesc intervalul de cercetare, expunere și valorificare a producției vizuale din România, urmărind procesul de efervescență creatoare ce a configurat, inevitabil chiar dacă uneori indirect, ereditatea complexă a perioadei de tranziție către și de instalare în secolul XXI. Astfel, MNAC începe un demers pe termen mediu de reconfigurare a profilului său prin implicarea activă în schimbul de idei, informații, soluții curatoriale și apariții editoriale ce caracterizează istoriografia dinamică a domeniului definit de modernism, post-modernism și post-istoricitate. Suntem convinși că prin acest demers producția artistică strict contemporană va primi contextul de valorificare pe care îl merită”, declară Călin Dan pentru curatorial.ro.

puls 21. achizițiile mnac 2020x2022 (mnac, 02.11.2023 – 01.09.2024) foto © serioja bocsok mnac

Puls 21. Achizițiile MNAC 2020×2022 (02.11.2023 – 01.09.2024) © Serioja Bocsok / MNAC

Extindere către arta primei părți a secolului XX

Aceasta este a treia sesiune de achiziții derulată de MNAC în ultimii patru ani, cea din 2020 fiind prima inițiativă de acest tip după o pauză de 12 ani.

Anul acesta, Ministerul Culturii a decis să aloce câte 500.000 de lei pentru achiziții de artă făcute de Muzeul Național de Artă Contemporană al României – MNAC Bucureşti, Muzeul Național Brukenthal și Muzeul de Artă Iași.

Dacă achizițiile din 2020 – 2022 au adus în colecția Muzeului Național de Artă Contemporană mai mult de 370 de lucrări, a treia procedură oferă mai multe oportunități, prin împărțirea etapelor de înscriere pentru a acomoda extinderea intervalului temporal cu predilecție către prima parte a secolului XX.

Sunt de interes lucrări semnificative din creația artiștilor George Apostu, Lucia Dem. Bălăcescu, Horia Bernea, Massimo Campigli, Victor Ciato, Horia Damian, Sandu Darie, Aniela Firon, Ion Gânju, Val Gheorghiu, Paul Gherasim, Marcel Iancu, Gherasim Luca, Tasso Marchini, M. H. Maxy, Paul Neagu, Mihai Olos, Paul Păun, Jules Perahim, Gabriel Popa, Victor Ion Popa, Aurel Popp, Magdalena Rădulescu, Liviu Suhar, Virgil Teodorescu, Hans Mattis-Teutsch, Dolfi Trost și Lascăr Vorel.
Totuși, muzeul e interesat și de „creația oricăror alți autori care nu sunt incluși în această listă dar întrunesc criteriile cronologice și de valoare”, după cum a fost transmis săptămâna aceasta într-un comunicat.

puls 22. achizițiile mnac 2022 (mnac, 16.03.2023 – 29.10.2023) foto © serioja bocsok mnac

Puls 22. Achizițiile MNAC 2022 (16.03.2023 – 29.10.2023) © Serioja Bocsok / MNAC

Reguli și recomandări

MNAC acceptă oferte de la proprietari, persoane fizice sau juridice – colecționari, moștenitori și/ sau deținători cu drepturi deplin demonstrabile juridic. Nu sunt acceptate oferte de la instituții comerciale private (galerii, case de licitații, consignații, orice entitate care percepe comisioane de vânzare).

Dosarul de participare poate fi transmis în format digital, direct sau prin wetransfer.com, la adresa de e-mail achizitii.opere.2024@mnac.ro. până la 15 septembrie 2024. Moștenitorii unor artiști decedați sunt încurajați să depună toate diligențele pentru întocmirea actelor de succesiune, înainte de depunerea dosarului de participare.

Depunerea ofertelor se va face prin completarea unui formular de înscriere ce va conține: datele lucrării(lor): autor, titlu, tehnică, dimensiuni, an de realizare, stare de conservare; alături de fotografii documentare clare; documente care atestă proveniența; documente care demonstrează dreptul de înstrăinare; după caz, documente care atestă dreptul de suită, drepturile conexe etc. Formularul completat va fi trimis la adresa achizitii.opere.2024@mnac.ro.

Prima parte a sesiunii de achiziții din 2024, care a debutat în 22 aprilie și s-a încheiat în 15 iunie, a fost dedicată atât artiștilor originari din România, în viață, activi în țară sau în diaspora, cât și moștenitorilor de drept ai unor artiști contemporani originari din România care au activat în țară ori în străinătate.

Ambele sesiuni beneficiază integral de 500.000 de lei, sumă care va fi distribuită în funcție de ordinea în care vor fi jurizate lucrările. Jurizarea va fi comună, în perioada 15 septembrie – 4 octombrie. Între procesul de jurizare si cel de achiziție există o fază de negociere, iar lista cu selecția finală a lucrărilor va fi comunicată în 21 octombrie 2024.

Foto: imagine din expoziția „Puls 21. Achizițiile MNAC 2020×2022” deschisă până la 1 septembrie 2024 © Serioja Bocsok / MNAC