Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Documentarul „Vermeer: The Greatest Exhibition”, număr record de proiecții în Marea Britanie/ VIDEO
vermeer film

Documentarul „Vermeer: The Greatest Exhibition”, număr record de proiecții în Marea Britanie/ VIDEO

Filmul „Vermeer: The Greatest Exhibition” va fi proiectat în mai mult de 300 de cinematografe din Marea Britanie.

Vermeer nu doboară recorduri doar la Rijksmuseum din Amsterdam. Expoziția de succes – 450.000 de bilete s-au epuizat în două zile – a fost surprinsă și pentru filmul documentar „Vermeer: ​​The Greatest Exhibition”.

Produs de compania Exhibition on Screen, noul film despre maestrul olandez va fi difuzat în mai multe săli de cinema din Marea Britanie.

Documentarul de 90 de minute oferă o „viziune asupra retrospectivei sublime”, spune The Sunday Times, și „generează o frenezie care se potrivește cu cea a expoziției actuale”.

Cele mai multe proiecții pentru un film de artă

Mai mult de 310 cinematografe din Marea Britanie proiectează filmul „Vermeer”, de la Everyman din Winchester, în sudul Angliei, până la Centrul Robert Burns din Dumfries, Scoția. Numărul de proiecții este cel mai mare pe care l-a avut orice film de artă în Marea Britanie.

Exhibition on Screen a refuzat să comenteze cu privire la numărul de bilete vândute, dar documentarul „Vermeer” are cele mai mari încasări înregistrate de companie vreodată, după două zile în cinematografe (lansat pe 18 aprilie), se arată într-un comunicat. Rijksmuseum nu a primit o taxă pentru participarea la documentar, spune un purtător de cuvânt al muzeului.

Într-un interviu online, Phil Grabsky, producător executiv al Exhibition on Screen, discută despre film cu regizorul de documentare David Bickerstaff. Subliniind modul în care sunt expuse cele 28 de picturi de Vermeer la Rijksmuseum, Grabsky întreabă: „Dacă expoziția ar fi avut doar 15 Vermeer, crezi că ar fi fost un film mai slab?”.

„Nu există absolut nicio îndoială… Poți vedea progresul măiestriei lui și temele pe care continuă să le dezvolte”, spune Bickerstaff.

Grabsky subliniază că echipa a avut acces privilegiat la expoziție. „Nu văzusem înainte «The Alegory of Catholic Faith» (cca 1670, împrumutat de la Metropolitan Museum of Art, New York), care este unul dintre ultimele tablouri… el a pus tot meșteșugul său aici, decorul de teatru, figura centrală cu postura dramatică”.

Următorul proiect al Exhibition on Screen este „Tokyo Stories” (23 mai), care se concentrează pe expoziția „Tokyo” desfășurată la Muzeul Ashmolean din Oxford în 2021.