Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Doi Joi – Evenimente speciale în galerii bucureștene cu program prelungit de vizitare
ecology of the after life, expo anca poterasu

Doi Joi – Evenimente speciale în galerii bucureștene cu program prelungit de vizitare

Unsprezece galerii bucureștene participă la ediția din 13 iunie a programului Doi Joi, care cuprinde vernisaje, evenimente speciale, tururi ghidate și cu ocazia căruia spațiile au program de vizitare prelungit, până la ora 22:00.

Vernisaj

„Debara”, expoziție foto semnată Ana-Cristian Irian, este vernisată la Celula de Artă la ora 19:00.

Ana-Cristina Irian este cercetător în arte vizuale, curator care lucrează cu arhive fotografice, colecții și materiale multimedia. A studiat sociologie, antropologie vizuală și este doctor în arte vizuale al UNArte București. A participat cu fotografii și instalații de artă la mai mult de 40 de expoziții în România și în străinătate, inclusiv Bosnia-Herțegovina, Croația, Portugalia, Republica Moldova și Ungaria, și este membru al platformei Futures. Este autoarea volumelor „Colecții și arhive fotografice azi, în lumea digitală” (2022), „Producția de spațiu și viața socială a lucrărilor de artă în stradă” (2024), publicate de editura Tritonic.

Expoziția poate fi văzută până în 18 iunie.

Evenimente speciale

„3° of Separation”, de Tudor Ciurescu, Alexandru Grigore & Mono Mihai, este deschisă la CAV Multimedia. Cu ocazia Doi Joi, de la ora 21:00, va avea loc un performance susținut de Mono Mihai.

La Sandwich Library din Atelierele Malmaison are loc, de la ora 19:00, proiecția „Eco-Horror Picture Show”, de Cristian Eduard Drăgan, care va fi urmată de o sesiune de întrebări și răspunsuri cu producătorii filmului.

Eco-horror este un subgen în expansiune al cinematografiei românești. La bibliotecă sunt prezentate trei scurtmetraje care problematizează și ficționalizează relațiile adesea complicate dintre plante și oameni.

Tururi ghidate

Sunt pregătite tururi ghidate în expozițiile „Youth”, de Pavel Grosu, găzduită de Contemporan Hair Space. Turul va fi susținut de artist și de curatoarea Cristina Bută.

Expoziția se concentrează pe un corpus de lucrări ale lui Grosu care subliniază preocuparea artistului pentru tranzitivitatea și efemeritatea existenței noastre.

Cele două spații /SAC, de pe Berthelot și de la Malmaison, găzduiesc expoziția de grup „Touch Nature”, care cuprinde lucrări realizate de zeci de artiști români și austrieci ce intră în dialog, propunând o privire critică asupra schimbării profunde a ecosistemului nostru planetar în Antropocen și examinând criza ecologică din perspective diferite. Tururile sunt programate la ora 18:00, respectiv 19:30.

Program extins au și galeriile Nicodim – unde poate fi văzută expoziția „Vestiges of Colonialism” a artistului Moffat Takadiwa din Zimbabwe, Anca Poterașu Gallery – unde e deschisă expoziția colectivă „Ecology of the After Life”, cu lucrări de Matei Bejenaru, Ioana Cîrlig, Aurora Király, Iosif Király și Delia Popa, Galeria Posibilă de la Atelierele Scânteia – cu „30 Years of Optimism”, Elite Art Gallery – care găzduiește „[No] Limit” a artistului Sergiu Grapă, și Galateca – unde poate fi vizitată expoziția colectivă „Changing Environments”.

Foto: „Ecology of the After Life” (c) Anca Poterașu Gallery