Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Două instalații ale artistului JR vor îmbrăca fațada Palatului Garnier din Paris în timpul restaurării
opera garnier

Două instalații ale artistului JR vor îmbrăca fațada Palatului Garnier din Paris în timpul restaurării

Opéra National de Paris l-a invitat, în cadrul restaurării Palais Garnier, pe artistul JR să îmbrace schela care acoperă monumentul cu două instalații ce vor fi prezentate succesiv. Prima lucrare evocă peștera lui Platon, un loc al cunoașterii, şi va fi expusă până la 25 septembrie, iar cea de-a doua va fi o cortină de scenă, prezentată din noiembrie.

Acest proiect este o continuare a activității artistului, care a inclus lucrări monumentale care au ocupat împrejurimile Muzeului Luvru, esplanada Trocadero, fațadele Palazzo Farnese din Roma și Palazzo Strozzi din Florența, invitând spectatorii să-și schimbe perspectiva.

Opera a anunţat că accesul publicului va fi gratuit la proiecțiile unor fragmente lirice și coregrafice care vor fi organizate în Place de l’Opéra pe 9, 10, 16 și 17 septembrie.

Scenă animată

Asemenea unui libret de operă, artistul propune o metamorfoză a fațadei în două acte, primul în septembrie și al doilea în noiembrie.

Actul I – „L’entrée de la caverne” s-a deschis în septembrie, invitând publicul să descopere fațada templului muzical și coregrafic, pusă în valoare de o imensă peșteră luminoasă. Referințele artistice și istorice abundă, evocând atât romantismul din secolul al XIX-lea, cât și originile baletului și ale operei. Călătoria poartă privitorul înapoi în Grecia antică, unde cântecul și dansul onorau zeitățile în peșteri, precursoare ale teatrelor moderne.

JR decrie peștera ca un loc al cunoașterii. Pentru cei care se plimbă pe Avenue de l’Opéra, aceștia sunt invitați la o experiență culturală unică, în care fațada Operei devine o scenă animată. Clădirea emblematică se deschide publicului, oferind spectacole care pot fi văzute din stradă.

În acest sens, Opera își continuă misiunea de accesibilitate, prezentând în mod regulat proiecții gratuite și oferind o platformă de streaming, Paris Opera Play.

Actul II – „Dans la caverne” va urma în noiembrie, cu o fațadă transformată într-o cortină de scenă brodată. Pentru această a doua instalație, Galerie du 19M invită publicul să învețe cum să brodeze și să contribuie la această creație colectivă între jumătatea lunii septembrie și sfârșitul lunii octombrie.

Foto credit: operadeparis.fr