Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Două mii de oameni, la expoziția artiștilor emergenți din programul Accelerator
back to where it all began tur ghidat courtesy of gaep gallery 3

Două mii de oameni, la expoziția artiștilor emergenți din programul Accelerator

Două mii de oameni au interacționat cu expoziția „Back to Where It All Began” de la galeria bucureșteană Gaep, timp de trei luni, parte a programului „Accelerator. Mentorat și Producție pentru Artiști Emergenți”.

Accelerator, cel mai complex program de mentorat autohton, susține dezvoltarea carierelor artiștilor emergenți din România prin cunoștințe de la mentori internaționali, resurse pentru producția de lucrări noi și spații de expunere în București și în mai multe orașe din țară.

Conferința cu artistul islandez Ragnar Kjartansson, tururile ghidate, proiecțiile și artist talks sunt acțiunile care au adus un suflu proaspăt și actual relației dintre arta contemporană, artiști și public, catalizând un dialog relevant pentru iubitorii de artă, care sunt în căutarea unor experiențe de calitate.

Cea de a doua etapă a programului Accelerator. Mentorat și Producție pentru Artiști Emergenți – expoziția de grup „Back To Where It All Began” – s-a încheiat pe 13 mai 2023. De la vernisajul din februarie 2023, pasionații de artă au interacționat cu lucrările de artă ale celor 10 artiști emergenți selectați anul trecut în program: Andrei Arion, Flaviu Cacoveanu, Roberta Curcă, Lucia Ghegu, Mihaela Hudrea, Alina Ion, Maria Mandea, Delia A. Prodan, Stanca Soare și Ana Maria Szöllösi.

O mie cinci sute de vizitatori au trecut pragul expoziției, în timp ce aproximativ 350 de oameni au participat la evenimentele conexe organizate de Gaep sub umbrela acesteia: conferința cu Ragnar Kjartansson, proiecțiia lucrării video „Ocean Glory” a artistei islandeze Hulda Rós Gudnadóttir, precum și a lucrării video „Facade No.3” (2023), de Bjarni Þór Pétursson. Activitățile de mediere culturală au fost intensificate prin tururi ghidate, care au urmărit conectarea publicul cu lucrările de artă și familiarizarea cu rolul programului Accelerator în domeniul artei contemporane.

Alternativă educațională pentru artiștii emergenți

„Ne bucurăm că am reușit să oferim alternativă educațională tinerilor artiști, care să vină în completarea unor arii eliptice din programa universitară clasică. Mă refer la faptul că am abordat domenii ca piața de artă, curatorierea, funcționarea sistemului de artă contemporană, comunicarea – tematici care, din păcate, încă lipsesc din școlile de artă din România. Cred foarte mult în conectarea cu oamenii, cu comunitățile. Arta este parte din viața noastră, iar artiștii și echipele din galerii trebuie să îndrăznească mai mult, să se expună în dialoguri cu oamenii interesați de artă și, bineînțeles, să formeze publicuri noi – fie în galerii și chiar în afara lor”, spune Andrei Breahnă, project manager Accelerator, fondator Gaep și președintele Asociației Culturale Eastwards Prospectus, implementatorul programului.

În acest context,  Accelerator va începe în luna iunie „Arta în spațiul public”, a treia etapă și ultima  din program, care se va derula în București și în alte mai multe orașe din România.

Foto: Tur ghidat al expoziției „Back To Where It All Began” (c) Gaep