Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Două vernisaje Celula de Artă, la final de aprilie
călătorii i ioana badea @celula de artă 2

Două vernisaje Celula de Artă, la final de aprilie

Două vernisaje în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă vor avea loc la finalul lunii. Între 26 aprilie și 6 iunie, la Kulterra Gallery, va putea fi vizitată expoziția „Călătorii” a artistei Ioana Badea, ce explorează drumuri, și nu destinații, făcute atât cu pasul, cât și cu gândul, iar între 29 aprilie și 13 mai, artistul Bogdan-George Negulescu aduce în spațiul-acvariu din bdul Carol, nr. 53, expoziția „Red my mind”.

Ioana Badea dorește să redea mesajul folosind diferite instrumente mai puțin utilizate în domeniul picturii și unele materiale mai puțin cunoscute ei. Pentru realizarea „Călătorii” a abordat o tehnică mixtă, a căutat să descopere corespondenți cromatici din natură cu toată complexitatea de tonuri, iar pentru a-i introduce în spațiul pictural a folosit pământ adus din locurile care au inspirat-o, rumeguș, cenușă, pulbere de sâmburi și coji de fructe uscate. Drept pentru care a căutat să experimenteze, prin accidente plastice, poate chiar prin monocromie sau aplicarea mai multor straturi de diverse tonalități care prin scrijelire sau adăugare (tehnica sgraffito) să redea volumul, textura.

,,Destinația drumului nu este un scop, este un pretext. Călătoria este importantă. Călătoria într-un loc nou, aventura necunoscută poate fi un moment din viață care schimbă și definește ceea ce ești, astfel îți poți descoperi laturi pe care nici nu le bănuiai. Rezultatul la care vreau să ajung este acela de a descoperi drumul către sufletul meu”, povestește artista.

Ioana Badea este absolventă a Universității Naționale de Arte din București, secția pictură, clasa conf. univ. dr. Ion Anghel, a absolvit modulul de formare psihopedagogică din cadrul aceleiași universități și, în prezent, este masterand anul 1 la Universitatea Națională de Arte din București, secția pictură, clasa aceluiași Ion Anghel.

Inspirația, o unealtă 

Bogdan-George Negulescu se lasă condus de culoare în tot ceea ce face. Uneori, primește în dar opere ce nu îi aparțin, pe care le explorează cu mirare și, alteori, inspirația îl poartă ca un curent, iar atunci pricepe că nu-i este stăpân, ci unealtă. Încearcă apoi să decodifice „ce a vrut sa zică autorul?”, află răspunsul pe loc sau îl lasă să i se dezvăluie în timp dar, indiferent care este acesta, știe că exprimă fațeta unei inepuizabile totalități, se arată în prezentarea expoziției.

red my mind i bogdan george negulescu @celula de artă 2

„Dă culoare imaginației tale! Fă o infuzie de roșu! Îți va stimula universul interior și te va umple de curaj și energie. Pulsul își va mări ritmul, iar timpul – viteza. Folosește pasiunea astfel născută în tine și lasă-te purtat prin stările celorlalte culori. Observă-ți emoțiile și caută nuanța potrivită acelui moment. Permite-i să te îmbrace și să te îndrume spre cel care ești. Bucură-te fără rezerve de firescul acestei clipe. Renunța la reguli, dogme, autocontrol și arată-ți lumina. Orice culoare vei conține, poartă mereu în tine o picătură de roșu”, spune artistul.

În salonul permanent de la Palatul Bragadiru, deschis publicului de miercuri până duminică, între orele 16:00 – 18:00, dar și în zilele în care au loc evenimente la Palatul Bragadiru pot fi văzute lucrările artiștilor Adelina Câmpeanu, Alex Manea, Alexandru Răduță, Călin Mihalache, Daniel Loagăr, Elena Prada, Gabriela Monica Tîrziu, Gizela Popescu, Ioana Cristodorescu, Ioana Norica Popescu, Jamal Louis Kareem, Liana Herea, Marina Bira, Medeea Stănescu, Sebastian Beianu, Silviu Petrescu și Theodor Grigoraș.