Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Douăsprezece sculpturi indigene antice, returnate Mexicului
sculpturi indigene antice, mexic

Douăsprezece sculpturi indigene antice, returnate Mexicului

Douăsprezece sculpturi indigene antice au fost returnate Mexicului de către Albuquerque Museum Foundation, care le-a găsit recent în depozitele sale.

Sculpturile au fost înapoiate Consulatului mexican, potrivit Associated Press.

Mexicul a făcut, în ultimii ani, eforturi pentru a recupera artefacte și lucrări de artă, iar oficialii au dus campanii pentru a opri în mai multe țări vânzarea mai multor astfel de piese în licitații, numind-o „comerț ilicit cu bunuri culturale”.

Patrimoniul Mexicului a fost afectat de sute de ani de jafuri. În luna februarie 2022, ambasada Mexicului în Franța și cele ale statelor Ecuador, Guatemala, Panama, Peru și Republica Dominicană au atras atenția, într-o scrisoare deschisă, legat de aceste practici de vânzare.

Andrés Manuel López Obrador, președinte al Mexicului din 2018, a făcut recuperarea obiectelor furate o prioritate. În ultimii trei ani, prin campania „Moștenirea mea nu e de vânzare”, țara a recuperat mai mult de 5.000 de obiecte pre-hispanice.

Credit foto: Nora Vanesky / Albuquerque Museum Foundation