Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Guvernul mexican cere Franței să blocheze vânzarea unor artefacte 
sculptura, mexic, artefact

Guvernul mexican cere Franței să blocheze vânzarea unor artefacte 

Guvernul mexican cere Franței să blocheze vânzarea unor 30 de artefacte pre-hispanice, aceasta fiind cea mai recentă acțiune a Mexicului de a opri ceea ce numește „comerț ilicit cu bunuri culturale”.

Artefactele, între care se găsesc obiecte Maya și Teotihuacan, evaluate la circa 130.000 de dolari, urmează să fie vândute pe 13 mai prin casa pariziană Cornette de Saint Cyr, relatează artnews.com.

Dintre cele 358 de obiecte, cel denumit Large Standing Figure (250 – 650 e.n.) este așteptat să fie vândut pentru aproximativ 47.000 de dolari. Sculptura din șist verde înaltă de 33 cm a fost expusă în 2012 în „El Quinto sol: Artes de México”, la Musée Quai Branly-Jacques Chirac din Paris. Nu este cunoscut cum a ajuns obiectul în Franța. Potrivit casei de licitații, el aparține unei colecții private.

Alejandra Fraustro, ministrul mexican al Culturii, a cerut pe Twitter casei de licitații să oprească vânzarea celor 300 de obiecte care „sunt parte din bogăția culturală a Mexicului”.

În Franța, legile privind vânzarea și licitarea de proprietate culturală lasă decizia restituirii la latitudinea proprietarului.

Comerțul ilicit cu bunuri culturale subminează istoria popoarelor

Patrimoniul Mexicului a fost afectat de sute de ani de jafuri. În luna februarie, ambasada Mexicului în Franța și cele ale statelor Ecuador, Guatemala, Panama, Peru și Republica Dominicană au atras atenția, într-o scrisoare deschisă, legat de aceste practici de vânzare, însă fără succes.

„Deplângem practicile continue de comerț ilicit cu bunuri culturale care subminează moștenirea, istoria și identitatea popoarelor noastre originare. Licitațiile promovează jafurile, traficul ilicit și spălarea de bunuri comise de crima organizată internațională. Ele lipsesc piesele de esența lor culturală, istorică și simbolică, reducându-le la simple obiecte decorative pentru indivizi și cresc o piață de falsuri”, se arată în scrisoare.

Andrés Manuel López Obrador, președinte al Mexicului din 2018, a făcut recuperarea obiectelor furate o prioritate. În ultimii trei ani, prin campania „Moștenirea mea nu e de vânzare”, țara a recuperat mai mult de 5.000 de obiecte pre-hispanice.