Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Dragostea, credința în umanitate și educația, în sute de instantanee Polaroid expuse la Timișoara
expolaroid fitt

Dragostea, credința în umanitate și educația, în sute de instantanee Polaroid expuse la Timișoara

„Expolaroid”, care cuprinde sute de instantanee pe teme ca dragostea, credința în umanitate și educația, a fost deschisă pe 14 martie la Casa Tineretului din Timișoara.

Fotografiile de tip „instant camera“ sunt expuse în cadrul unui schimb cultural între Esch-sur-Alzette, Capitală Europeană a Culturii 2022, și Timișoara, ce deține acest titlu pentru 2023.

Mai mult de 400 de instantanee Polaroid de 6×6 cm sunt prezentate ca avanpremieră a festivalului internațional Analog Mania, care ajunge anul acesta la ediția cu numărul 10. Expoziția este organizată de Traseul Analogic și Fundația Județeană pentru Tineret Timiș.

„Expolaroid” este un eveniment mondial bazat pe celebrul film instant inventat de Edwin Land, care expune și evidențiază toate manifestările artistice din jurul acestui mediu.

Colecția „The Family of Man”, sursă de inspirație

Acest proiect de fotografie al elevilor de la Villerupt este inspirat din colecția „The Family of Man” (Familia omului), ce constă din 503 fotografii realizate de 273 de autori din 68 de țări, care au fost colectate de Edward Steichen pentru Muzeul de Artă Modernă din New York (MoMA).

Temele alese pentru acest proiect sunt dragostea, credința în umanitate, nașterea, munca, familia, educația, copiii, egalitatea, echitatea, războiul și pacea. Folosind metoda artei participative pentru exprimare, se dorește ca lucrările realizate de elevii din Villerupt să arate pe de o parte universalitatea experienței umane, iar pe de altă parte capacitatea remarcabilă a fotografiei de a (auto)reflecta.

Analog Mania este unul dintre pilonii Traseul Analogic, parte integrantă a Bidbook-ului Timișoara 2023, alături de Analog Experience (care cuprinde activități de interacțiune și inițiere pentru public precum ateliere, happeninguri în spații publice sau în locații alternative, experiență muzeală itinerantă) și „Ambasada” Traseului Analogic (proiect pilot care își dorește să fie o portavoce peste hotare atât a artiștilor locali, cât și a programului cultural Timișoara 2023).

Analog Mania, fondat de artistul Emil Kindlein, a debutat în 2013 și reunește lucrări realizate de artiști internaționali, expuse timp de o lună în Timișoara.

Credit foto: Fundația Județeană pentru Tineret Timiș