Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Ediție specială Romanian Jewelry Week la Chișinău cu zeci de artiști și designeri internaționali
silvia cruceru, necklace 2021 wood, bronze gold plated, silver synthetic stones, paper rope 16 13cm

Ediție specială Romanian Jewelry Week la Chișinău cu zeci de artiști și designeri internaționali

O ediție specială Romanian Jewelry Week va avea loc la Muzeul Național de Istorie a Moldovei din Chișinău în perioada 18 – 31 august 2023. Acesta este primul proiect de colaborare din domeniul bijuteriei contemporane între România și Republica Moldova.

Muzeul va găzdui timp de două săptămâni o expoziție cu mai mult de 50 de artiști și designeri români și internaționali, într-un format de eveniment care include cinci activări speciale precum vernisaje, tururi ghidate, conferințe și ateliere de lucru dedicate publicului.

Printre expozanți se numără designeri din România, Republica Moldova, Italia, SUA, Franța, Portugalia, Germania, Ucraina și Coreea de Sud. Două expoziții-capsulă sunt organizate de Slovenian Jewelry Week și Legnica Silver Festival din Polonia. Un moment special va fi marcat de o proiecție a primului festival video internațional inspirat de bijuterie – SMCK on Reel -, care se concentrează pe teme sociale actuale explorate prin prisma bijuteriei contemporane.

Program  Romanian Jewelry Week – Chișinău 2023

Vineri, 18 august, orele 17:00 – 19:00 – Vernisaj expoziție de bijuterie contemporană Romanian Jewelry Week – Tur ghidat realizat de curatorul David Sandu

Sâmbătă, 19 august, orele 10:00 – 12:00 – Amprenta. Atelier de bijuterie pentru copii (12-15 ani); orele 14:00 – 16:00 – Conferința despre Assamblage  Școala de Bijuterie Contemporană cu David Sandu și Andreia Gabriela Popescu. Atelier demonstrativ de șlefuire pietre semiprețioase; orele 16:30 – 18.00 – proiecție de film SMCK ON REEL FESTIVAL -„Civilization Rebooted”

Miercuri, 30  august –  Muzeul Național de Istorie a Moldovei, orele 16:00 – 18:00 – Conferințe și Finisaj Romanian Jewelry Week.

„Bijuteria contemporană este o formă de artă plină de semnificații și expresie, iar această expoziție oferă ocazia să ne bucurăm de creația și ingeniozitatea a numeroși artiști și designeri talentați. Muzeul Național de Istorie a Moldovei are misiunea de a promova și de a conserva patrimoniul cultural al țării noastre, iar Romanian Jewelry Week aduce o perspectivă nouă asupra artei bijuteriei într-un context contemporan”, au transmis reprezentanții muzeului.

Accesul va fi posibil în baza biletului de intrare în muzeu.

Evenimentul e organizat de Assamblage în parteneriat cu Muzeul Național de Istorie a Moldovei. Proiectul este co-finanțat de Institutul Cultural Român, prin Programul Cantemir – program de finanțare pentru proiecte culturale destinate mediului internațional. Designul expoziției e semnat de Kaustik.

Romanian Jewelry Week este un proiect anual internațional organizat de Assamblage – Asociația Națională a Autorilor și Designerilor de Bijuterie Contemporană, care reunește în fiecare ediție mai mult de 190 designeri și colective din întreaga lume. După trei ediții desfășurate în București, în spații culturale precum Biblioteca Națională a României, Arcub, Muzeul Național de Istorie a României și Muzeul Național Cotroceni, anul acesta Romanian Jewelry Week organizează ediții speciale în Timișoara și Chișinău, alături de ediția principală din București care va avea loc în perioada 4 – 8 octombrie 2023.