Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Romanian Jewelry Week, la Timișoara – Sute de piese unicat și un omagiu pictat adus orașului
detaliul secession timisoara1

Romanian Jewelry Week, la Timișoara – Sute de piese unicat și un omagiu pictat adus orașului

Ediția specială de la Timișoara a Romanian Jewelry Week, ce va avea loc între 30 iunie și 2 iulie în spațiul ISHO, reunește aproximativ 50 de designeri care vor prezenta sute de piese unicat și va aduce și un omagiu orașului de pe Bega, care deține anul acesta titlul de Capitală Europeană a Culturii.

Expoziția internațională implică aproximativ 50 designeri și colective invitate din România și din întreaga lume, precum și expoziții, tururi ghidate, conferințe, proiecții  și workshop-uri dedicate domeniului bijuteriei ca formă de artă distinctă.

thomas ayers reshaped aqua necklace+earring+bracelet 2020 upcycled plastic

Thomas Ayers – set colier, inel și brățară din plastic reciclat (2020)

Târgul de bijuterie contemporană organizat de Asociația Assamblage va fi deschis pe 30 iunie, la ora 16:00, la ISHO Timișoara. Vor fi expuse mai mult de 500 piese create de designeri din țări precum România, Belgia, Grecia, Ucraina, Germania, Italia, Ungaria, Coreea de Sud, Iran și Canada.

Un omagiu orașului este adus prin expoziția „Detaliul Secession – Timișoara”, care va prezenta seria de fațade și ornamente pictate în acuarelă care stau la baza albumului cu același nume, semnate de Maria Poștea și Bogdan Gărgăriță, fondatorii editurii Intaglio. De asemenea, în cadrul evenimentului va avea loc o proiecție dedicată festivalului internațional de film inspirat de bijuterie – SMCK on Reel. Sub tematica „Civilization Rebooted”, festivalul reflectă asupra celor mai presante probleme de astăzi, cum ar fi schimbările climatice, poluarea mediului, războiul, frica, cenzura și propaganda, pe de o parte, și reciclarea, renașterea, justiția socială, noile valori și noua estetică în artă și design, pe de altă parte.

07 paulapetiz brooch resilience 2021 acrylic oxidized brass elasticthread 35x8x1,5cm

Paula Petiz, broșă din acrilic, alamă oxidată, fir elastic (2021)

„Bijuteria şi actul creativ sunt, mai mult ca oricând, un vehicul de comunicare pentru ideile în schimbare, pentru mesajele adresate unei lumi aflate în intercomunicare şi conexiune. Industria creativă, această invenţie extraordinară, este de fapt decizia celor instruiţi de a se exprima creativ şi de a nu se opri cu mesajul lor la graniţa dintre lume şi propriul atelier. Ideea lui Leonardo da Vinci despre lumea văzută ca prelungire a atelierului artistului devine mai prezentă ca oricând”, transmite David Sandu, curator Romanian Jewelry Week.

Program Romanian Jewelry Week – Timișoara 2023

Vineri, 30 iunie 2023 – ISHO Timișoara – Bulevardul Take Ionescu nr. 46C

15:00 Tur ghidat realizat de curatorul Romanian Jewelry Week David Sandu

16.00 – 20.00 – Vernisaj și târgul de bijuterie contemporană Romanian Jewelry Week

Sâmbătă, 1 iulie 2023 – ISHO Timișoara – Bulevardul Take Ionescu nr. 46C

11.00 – 20.00 Târgul de bijuterie contemporană Romanian Jewelry Week

CASA ISHO – 14:00-16:00 Conferința despre Assamblage Școala de Bijuterie Contemporană cu David Sandu și Andreia Gabriela Popescu și workshop demonstrativ de șlefuire pietre semiprețioase.

Duminică, 2 iulie 2023 – ISHO Timișoara – Bulevardul Take Ionescu nr. 46C

11.00 – 20.00 Târgul de bijuterie contemporană Romanian Jewelry Week

CASA ISHO – 16:00 proiecție de film SMCK ON REEL FESTIVAL -„Civilization Rebooted”.

Biletele pot fi cumpărate online, de pe iabilet.ro.