Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Emblematică abstracție cromatică a lui Gerhard Richter, în licitație
gerhard richter 4096 farben, sothebys

Emblematică abstracție cromatică a lui Gerhard Richter, în licitație

Pictura emblematică „4096 Farben” a lui Gerhard Richter va fi scoasă la vânzare dintr-o colecție privată în licitația de artă contemporană organizată de casa Sotheby’s pe 18 mai.

Lucrarea are o valoare estimată la 18 milioane – 25 de milioane de dolari.

Această lucrare a reprezentat punctul culminant al picturilor lui cu câmpuri de culoare, inspirate de o vizită la un magazin de feronerie la mijlocul anilor 1960. Încântat de mostrele de vopsea de acolo, considerându-le niște readymades perfecte pentru pictură, în 1966, a realizat prima sa lucrare color field, mici blocuri de culoare separate de o grilă subțire, albă – la fel ca în acele mostre – sau diagrame subțiri, dreptunghiulare. În anul 1974, a creat „4096 Farben”, pe care a considerat-o apogeul acelui stil, și a fost ultima din seria sa „Color Charts”.

Pentru a realiza „4096 Farben”, Richter a repetat fiecare dintre cele 1.024 de nuanțe de patru ori, reprezentând „numărul maxim de combinații de culori înainte ca diferența dintre o nuanță și alta să se dizolve”, potrivit unui comunicat al casei Sotheby’s.

În octombrie anul trecut, pictura „192 Farben” a lui Gerhard Richter a fost vândută tot la Sotheby’s pentru 20,5 milioane de dolari.

Recordul pentru o lucrare a artistului german a fost stabilit în 2015, în urma unei ample retrospective dedicate lui, când „Abstraktes Bild” (1986) a fost vândută pentru 30,4 milioane de lire sterline la Sotheby’s.