Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Emblematică lucrare a lui Claude Monet din „seria londoneză”, licitată după mai mult de 70 de ani
christies, monet

Emblematică lucrare a lui Claude Monet din „seria londoneză”, licitată după mai mult de 70 de ani

„Waterloo Bridge, Effet de Brume”, emblematică lucrare a impresionistului Claude Monet, va fi licitată după mai mult de 70 de ani și este posibil să fie adjudecată contra unei sume de cel puțin 30 de milioane de dolari (24 de milioane de lire sterline).

Tabloul s-a aflat în aceeași colecție privată mai mult de șapte decenii și va fi vândut luna viitoare la Christie’s Londra.

Acesta este unul dintre cele 41 de tablouri ale lui Monet cu podul de peste Tamisa. A fost pictat în timpul șederii maestrului la hotelul Savoy, iar camera sa avea vedere spre râu, cu podurile Waterloo și Charing Cross și clădirea Parlamentului. El le-a pictat în mod repetat, în unele cazuri așteptând zile întregi pentru atmosfera potrivită.

„Picturile realizate în Londra reprezintă probabil unele dintre emblematicele priveliști pe care le-a pictat”, spun reprezentanții casei de licitații.

Picturile cu Podul Waterloo apar rareori în licitații – 26 dintre cele 41 aparțin unor muzee și „cel puțin alte cinci sau zece e foarte probabil să nu fie vândute vreodată datorită naturii colecțiilor private în care se află”, au mai spus reprezentanții Christie’s.

Lucrarea „Waterloo Bridge, Effet de Brume” este datată 1904. Ea a aparținut inițial dealerului de artă Paul Durand-Ruel. După ce a trecut prin câteva colecții importante, a fost cumpărată în 1951 de compania Bulova din New York și a rămas în familia care o deține. În ultimii zece ani, ea a fost împrumutată Kunstmuseum din Basel. Pe 28 iunie este foarte probabil să își găsească un nou proprietar.

La începutul acestei luni, tabloul „Le Parlement, Soleil Couchant” al lui Monet a fost vândut la New York pentru 76 de milioane de dolari (60 de milioane de lire sterline).

Credit foto: Christie’s