Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  „Enescu. Repere biografice”, expoziție itinerantă cu documente și fotografii
enescu, expozitie

„Enescu. Repere biografice”, expoziție itinerantă cu documente și fotografii

Expoziția „Enescu.Repere biografice”, cu documente și fotografii ce prezintă rezumativ copilăria lui George Enescu, studiile de la Viena și Paris, profesorii și protectorii săi iluștri, debutul în calitate de compozitor și repere ale activității sale ca violonist la început de carieră, reflectate și în presa vremii, va putea fi văzută la București, Dorohoi și Liveni.

„Enescu.Repere biografice” poate fi vizitată între 15 și 25 septembrie, la Teatrul Odeon din București, și între 18 și 30 septembrie, la Bucuresti Mall Vitan.

În perioada 19 – 24 septembrie, ea va fi disponibilă la Muzeul Memorial „George Enescu” din Dorohoi și la Casa Memorială „George Enescu” din Liveni.

Expoziția, eveniment conex Festivalului Internațional „George Enescu”, oferă o privire de ansamblu asupra devenirii muzicianului român, explică muzeograf dr. Adina Sibianu. De asemenea, relevă implicarea artistului în viața muzicală din România, prin instituirea premiului de compoziție ce-i poartă numele și înființarea Societății Compozitorilor Români, alături de personalități marcante ale vieții muzicale din țară.

Un loc aparte în cadrul partiturilor de referință din creația enesciană prezentate îl are opera „Oedipe”, considerată o capodoperă a creației lirice a secolului XX. Ipostaza sa de pedegog se reflectă în fotografii cu Yehudi Menuhin, Dinu Lipatti și alți interpreți de renume mondial, toți discipoli ai maestrului. Ultimele imagini ale expoziției cuprind distincții primite de Enescu de-a lungul vieții, premii, ordine și medalii, precum și omagiul adus de muzicieni și străini memoriei sale, la stingerea din viață în 1955, la Paris.