Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Eveniment dedicat comemorării sculptorului Constantin Brâncuși, la Târgu Jiu

Eveniment dedicat comemorării sculptorului Constantin Brâncuși, la Târgu Jiu

Muzeul Național „Constantin Brâncuși” de la Târgu Jiu organizează pe 16 martie un eveniment dedicat comemorării a 65 de ani de la moartea sculptorului.

Vor fi anunțați câștigătorii celei de-a doua ediții a Concursului Internațional de arte vizuale „Brâncuși. Motive și simboluri” din ciclul „Prezentul Brâncuși”.

Programul acțiunii va include lansarea albumului „Brâncuși văzut în 145 de portrete”, o colecție de lucrări ale participanților de la concursul din anul trecut, anunțarea câștigătorilor concursului, vernisajul lucrărilor premiate la ediția din acest an și un recitalul al cvartetului cameral Accente.

Ciclul experimental „Prezentul Brâncuși”, din care face parte concursul internațional de arte vizuale, a început în 2021 și se va derula anual, în perioada februarie-martie, până la împlinirea a 150 de ani de la nașterea lui Constantin Brâncuși. Prin acest proiect, organizatorii își propun să promoveze studiul biografiei și creației sculptorului, un adevărat reper al culturii mondiale și să motiveze generațiile tinere prin oferirea unui model.

Primele două ediții din acest ciclu s-au desfășurat exclusiv online, implicând mii de vizualizări din cele mai diferite colțuri ale lumii.

Mai mult de 600 de lucrări, în concurs

Concursul din acest an cu tema „Brâncuși. Motive și Simboluri” a fost adresat atât elevilor de la toate ciclurile de învățământ din cadrul liceelor vocaționale de artă, studenților de la facultățile de profil, cât și artiștilor plastici profesioniști. În urma acestuia au rezultat 638 de lucrări semnate de participanți din Armenia, Belarus, Canada, Cehia, Letonia, Lituania, Polonia, Serbia, Republica Moldova, România și Ucraina. La concurs s-au înscris participanți cu vârste cuprinse între 6 și 67 de ani, în cadrul a cinci categorii competiționale.

Din juriul internațional au făcut parte: Vlad Ciobanu – membru U.A.P. (România), Vasile Fuiorea, președintele U.A.P. filiala Gorj (România), Olga Melnik-Malakhova – membru U.A.P. (Belarus), Ioan Grecu – membru U.A.P. (Republica Moldova) și Michal Dubnicky, membru al Asociației artiștilor plastici din Boemia de Sud (Republica Cehă).

Toți concurenții vor primi diplomă de participare, iar lucrările premiate vor fi expuse, până la 24 martie 2022, la Muzeul Național „Constantin Brâncuși”.

Concursul Internațional de arte vizuale „Brâncuși. Motive și Simboluri” a fost organizat de Liceul de Arte „Constantin Brăiloiu” din Târgu Jiu și Muzeul Național „Constantin Brâncuși” în parteneriat cu Uniunea Artiștilor Plastici din România, filiala Gorj.