Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Experiență multimedia nostalgică și contrastantă, kitsch asumat, la Galeria „Octav Băncilă” din Iași
grupul ap6 subversiv sau din ce mai este facut un artist vizual galeria octav bancila

Experiență multimedia nostalgică și contrastantă, kitsch asumat, la Galeria „Octav Băncilă” din Iași

Grupul AP.6 expune la Galeria „Octav Băncilă” din Iași poeme, imagini, obiecte, picturi care au aparținut unor personaje cu un caracter tipic altor perioade, cu un kitsch asumat și amprente locale ce țin de trecut, dar care acum fac parte din personalitatea fiecărui artist și sunt reconstituite din perspectiva prezentului.

„Subversiv sau din ce mai este făcut un artist vizual?” a Grupului AP.6 poate fi vizitată între 28 decembrie și 8 ianuarie.

Expoziția este curatoriată de Maria Bilașevschi, care explică: „Expuse ca într-un sit în care elementele aparent disparate odată reunite documentează retrospectiv și temporal istorii amalgamate, artiștii ne îndeamnă să ne imaginăm fiecare instalație ca pe un artefact ce narează o senzație, o emoție, o amintire, explorând memoria vizuală în directă  legătură cu cea afectivă. Extrăgând și înrămând amintirea, fără estetizări sau contextualizări ce urmăresc redarea romanțată a realității, care, cel mai adesea, presupune mascarea adevărului, fiecare artist își asumă discursul fără a face un statement satiric cu privire la trecut”.

„Mai mult decât un auto-jurnal, fiecare ipostază a memoriei este, în fapt, un mod de auto-organizare a sinelui, a propriei existențe umane și artistice ce integrează activ trecutul, familia, genealogia nu atât pentru a arhiva în prezent bagajul familial, ci pentru a ne impulsiona pe fiecare dintre noi să interacționăm cu propriile amintiri, repere, simboluri, de a ne asuma identitatea și specificitatea, chiar dacă aceasta presupune să recunoaștem că nu suntem, nici pe departe, perfecți”, adaugă ea.

Formarea personalității de artist prin influențele din trecut

Cristina Ursache, artist și co-curator, punctează: „Subversiv este o expresie artistică prin care expozanții îşi manifestă creativitatea lucrând cu elemente inspirate de persoane din trecutul lor care au avut un impact semnificativ asupra parcursului lor artistic. Grupul AP.6 abordează subiectul formării personalității de artist prin influențele acumulate în trecut din diverse contexte cu un puternic efect formativ resimțit atât într-o variantă pozitivă, cât și negativă”.

AP.6 este un grup de tineri artiști ce explorează din multiple perspective atmosfera anilor 2000 prin interpretări vizuale multimedia. Ei se concentrează pe o abordare critică și reflexivă utilizând forme personale ale memoriei afective nu doar pentru a reconfigura atmosfera anumitor perioade, ci și pentru a aduce în prim-plan anumite aspecte pe care membrii le au în comun. Membrii grupului sunt Radu-Mihai Tănasă, Ioana Mihai, Pansy (Alexandra Tîrpescu), Marean (Marian Stavarache), Laura Stoica, Ruxandra Mărgineanu și Cristiana Ursache.

Expoziția „Subversiv” va putea fi vizitată cu programare la tel. 0729246871.