Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Exponate tezaur de la Muzeul Național Cotroceni, în cadrul Art Safari
muzeul național cotroceni (4)

Exponate tezaur de la Muzeul Național Cotroceni, în cadrul Art Safari

Art Safari și Muzeul Național Cotroceni anunță un schimb de exponate care va debuta de Ziua Națională, pe 1 decembrie, și se va încheia pe 11 decembrie, care este și ultima zi a ediției a zecea Art Safari.

Obiecte prețioase comandate de regina Maria a României în urmă cu peste 100 de ani se numără printre exponatele ce pot fi admirate în Palatul Dacia-România, alături de artă regală de la Victoria and Albert Museum din Londra.

La Muzeul Național Cotroceni, Art Safari va organiza o expoziție temporară cu opere semnate de Irina Dragomir și Felix Aftene.

Biletele pot fi achiziționate online, de pe site-ul Art Safari. Un bilet de acces la Art Safari oferă acces și la Muzeul Național Cotroceni.

„Vă invităm să descoperiți în Palatul Dacia-România pocale, pahare, carafe, cupe cu picior clasate Tezaur care fac parte dintr-un set de masă din cristal aurit comandat de regina Maria acum mai bine de un secol, precum și alte obiecte foarte valoroase care au aparținut familiei regale din România, alături de artă regală adusă de la Victoria and Albert Museum, Londra”, a transmis într-un comunicat Ioana Ciocan, CEO Art Safari și comisar al României la Bienala de la Veneția.

Ana-Maria Ludatșer, director general al Muzeului Național Cotroceni, a completat: „Colaborarea dintre Art Safari și Muzeul Național Cotroceni are potențialul de a genera o experiență inedită pentru public. Să pășești în spațiul încărcat de istorie al Muzeului Național Cotroceni și să descoperi operele unor artiști contemporani valoroși este o surpriză pe care, cu siguranță, toți vizitatorii o vor aprecia. Totodată, să nu uităm că regina Maria a fost o iubitoare și o creatoare de artă, deci unde ar putea să își găsească loc mai bine arta contemporană decât în apartamentele și saloanele pe care, cu mai bine de o sută de ani în urmă, le-a decorat cu atâta rafinament”.

expoziție v&a la art safari

expoziție V&A la Art Safari

Portretul reginei Maria, alături de opere din muzeul reginei Victoria

Una dintre cele mai apreciate lucrări din Muzeul Național Cotroceni, „Portretul Principesei Maria”, de Costin Petrescu (1872 – 1954), se numără printre operele care vor fi expuse la Art Safari. Portretul a fost realizat imediat după căsătoria principesei Maria cu principele Ferdinand, moştenitorul tronului României. Deosebit de expresiv, portretul surprinde frumuseţea şi delicateţea principesei Maria, dar şi starea de melancolie, consecinţă poate a depărtării de familia regală britanică şi a adaptării la noua stare de lucruri: căsătoria la doar 17 ani cu moștenitorul tronului unei țări necunoscute şi îndepărtate.

Din colecția muzeului provine și tabachera din argint a regelui Ferdinand I. Aceasta a fost realizată în atelierul „Belmont Palace Bucureşti 935”, în anii ʼ20, perioadă din care datează foarte multe obiecte folosite în viaţa de zi cu zi de către familia regală.

Regele Ferdinand era un fumător împătimit, fapt pentru care comanda unor firme renumite de bijuterii port-ţigarete din aur şi argint, precum Cartier, A & J Roller și Joseph Resch & Fils.

5 o’clock la Palatul Dacia-România, cu veselă regală

Printre obiectele care întregesc expoziția temporară a Muzeului Național Cotroceni la Art Safari se află mai multe piese din serviciul de masă din cristal în stil Neobizantin comandat de principesa Maria, viitoarea regină. Serviciul a fost realizat în anul 1906 la Oberwieslau, München, de firma Poschmeyer, autor fiind Carl George von Reichenbach. Câteva piese din acest serviciu – carafă cu dop, bol, cupe cu picior, pahare, pocale, pocal cu picior înalt – vor putea fi admirate într-un cadru special la Art Safari.

Serviciul neobizantin clasat Tezaur era frecvent folosit la dejunurile şi dineurile regale luate la masa rotundă în stil bizantin şi celtic din Sufrageria Regală Cotroceni. Toate piesele serviciului sunt aurite, pictate cu un bogat decor trasat cu peniţa în nuanţă de roşu cărămiziu şi sunt decorate cu caboşoane (pietre semipreţioase) de diferite forme, dimensiuni şi culori. Pe cupele cu picior sunt conturate şi elemente zoomorfe: peşti, pasărea Phoenix, leu, acvilă.

O altă piesă specială din colecţia Muzeului Naţional Cotroceni prezentă la Art Safari este un jilț în stil Art Nouveau, al cărui comanditar a fost, în anul 1905, principesa Maria. Realizat din lemn, la Şcoala de Arte şi Meserii Sinaia, jilțul era denumit „Lily chair”, pentru că pe spătar este sculptat un lujer de crin înalt, floarea preferată a principesei Maria.

Program de vizitare

Art Safari: joi – duminică (12:00-21:00), până pe 11 decembrie, Palatul Dacia-România, strada Lipscani nr. 18-20, București; în fiecare vineri și sâmbătă, sunt organizate Night Tours, între 22:00 și 01:00.

Muzeul Național Cotroceni: marți-duminică (9:00-17:00, doar pe bază de programare cu 24 de ore înainte), Bulevardul Geniului, nr. 1, București.

Biletele pot fi achiziționate online, dar și la intrare.