Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  Expoziția „Adrian Ghenie: Corpul imposibil” de la Timișoara, prelungită până pe 9 iulie
corpul imposibil

Expoziția „Adrian Ghenie: Corpul imposibil” de la Timișoara, prelungită până pe 9 iulie

Expoziția-eveniment „Adrian Ghenie: The Impossible body/ Corpul imposibil”, care a fost deschisă în luna aprilie la Pavilionul ISHO din Timișoara, va fi prelungită, la cererea publicului, până pe 9 iulie.

„Datorită numărului mare de vizitatori am decis să extindem expoziția și să continuăm programul dinamic de mediere care o însoțește. Este o bucurie pentru noi să vedem că seria de desene și de picturi create special de Adrian Ghenie pentru expoziția de la Timișoara a atras atât de mulți iubitori de artă. La fiecare tur ghidat au participat peste 50 de persoane, iar săptămânal au existat vizite din afara orașului, în special a școlilor și facultăților din România”, a declarat Diana Marincu, curatoarea expoziției și directoarea artistică a Fundației Art Encounters, organizatoarea evenimentului.

Expoziția reflectă experiențele personale ale artistului din perioada pandemică, iar privitorii s-au regăsit în scenele care deconstruiesc figura umană într-un nou hibrid corporal, între anatomie, tehnologie și conectivitate. Această tematică se referă și la perioada pandemiei, care a schimbat relația omului cu universul său casnic și intim, complicând interacțiunile umane și fragmentând perspectivele pe care le avem despre spațiul personal și spațiul public. Percepțiile au fost ghidate de interacțiunea omului cu tehnologia, cu social-media, cu dispozitivele de comunicare, care au devenit „ferestrele” spre exterior.

Limbajul corporal surprins în interacțiunea cu tehnologia

Adrian Ghenie a surprins în expoziția „Corpul imposibil” aceste modificări ale limbajului corporal în omul contemporan prin noile posturi și gesturi influențate de interacțiunea cu dispozitivele pe care le mânuiește, de la laptop-uri, telecomanda televizorului sau telefoane mobile.

ghenie timisoara

În seria de lucrări prezentate acum de Ghenie, tumultul care înconjoară corpul pare a personifica una dintre observațiile extrem de pertinente ale artistului – în ziua de azi nu mai suntem niciodată singuri, chiar și atunci când ne izolăm. Accesul necontenit la tehnologie și mediul digital ne face, în mod potențial, cel puțin, să fim conectați permanent și legați la o rețea colectivă, deși tot mai solitari.

Vizitatorii sunt așteptați, la Pavilionul ISHO, între orele 12.00 – 20.00, de miercuri până duminică. Accesul rămâne gratuit până la închiderea expoziției, pe 9 iulie.

Adrian Ghenie s-a născut în 1977 la Baia Mare și trăiește actualmente la Berlin. Melanjul de abstract și realism al lucrărilor sale generează adesea picturi profund tulburătoare, cu tematici istorice și culturale. Adrian Ghenie este o personalitate ajunsă la o deplină maturitate a exprimării sale artistice. A expus în mari instituții de artă ale lumii, printre care: Accademia di Francia a Roma – Villa Medici, Roma; Centro de Arte Contemporáneo (CAC) Málaga; Muzeul Ermitaj din Sankt Petersburg; Museum of Contemporary Art (MCA), Denver; Stedelijk Museum voor Actuele Kunst (S.M.A.K.), Ghent; Muzeul Național de Artă Contemporană (MNAC), București; Tate Liverpool. În 2015 a reprezentat România la Bienala de Artă de la Veneția cu proiectul „Darwin’s Room”.