Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Cincisprezece lucrări de Adrian Ghenie, în premieră la Timișoara
adrian ghenie fără titlu 2023 desen

Cincisprezece lucrări de Adrian Ghenie, în premieră la Timișoara

Desene și trei picturi de dimensiuni medii și mari realizate recent de Adrian Ghenie vor fi expuse în premieră la Timișoara sub titlul „Corpul imposibil”, începând cu 20 aprilie.

Găzduită de Pavilionul ISHO din Timișoara, „Corpul imposibil” reprezintă prima expoziție a lui Adrian Ghenie în România în decurs de 14 ani.

Spațiul a fost preferat de artist, deși are dimensiuni reduse, potrivit curatoarei Diana Marincu, director artistic al Fundației Art Encounters, care organizează expoziția. Vernisajul e programat pe 20 aprilie, de la ora 18:00, în prezența lui Adrian Ghenie.

Pentru toți cei care vor să intre în dialog cu artistul, va avea loc, pe 21 aprilie, de la ora 18:00, un eveniment special Meet the Artist, care va include un tur ghidat de Adrian Ghenie împreună cu Diana Marincu.

Ghenie, despre noua relație om-tehnologie

„Ne bucură foarte mult expoziția «Corpul imposibil» a artistului Adrian Ghenie de la Timișoara, mai întâi, pentru că el expune foarte rar, apoi pentru că seria de 15 lucrări pe care o va arăta aici e realizată special pentru expoziție și e arătată pentru prima dată”, a declarat Diana Marincu pentru curatorial.ro.

Despre conceptul expoziției, ea a subliniat că aceasta „continuă tematica ce l-a preocupat pe el în ultimii doi ani și este vorba despre această nouă relație pe care o avem cu tehnologia, felul în care ea ne influențează atât anatomia, cât și modul de a gândi”.

Adrian Ghenie, stabilit de mulți ani la Berlin, se va afla în România doar câteva zile. Deși șansele sunt foarte mici, curatoarea nu a exclus o eventuală prezentare a unor lucrări la București: „Deocamdată nu se arată, dar cine știe?!”.

Președintele Fundației Art Encounters, Ovidiu Șandor, a declarat într-un interviu pentru curatorial.ro (publicat pe 5 aprilie): „Expoziția s-a născut cumva ad-hoc. (…) Este un artist foarte important al generației sale. Deocamdată, planul nostru e să îl arătăm în Timișoara. Nu există alte discuții”.

Cea mai recentă expoziție Ghenie în România a avut loc la Muzeul Național de Artă Contemporană din București.

Expoziția de la Timișoara va putea fi vizitată în intervalul 20 aprilie – 18 iunie, în incinta Pavilionului ISHO, între orele 12:00 și 18:00, de miercuri până duminică, accesul pentru public fiind gratuit.

Scurtă biografie Adrian Ghenie

Adrian Ghenie s-a născut în 1977, la Baia Mare, iar acum locuiește și lucrează în Berlin. De-a lungul timpului, a expus în mari instituții de artă ale lumii, printre care: Accademia di Francia a Roma – Villa Medici, Roma; Centro de Arte Contemporáneo (CAC) Málaga; Muzeul Ermitaj din Sankt Petersburg; Museum of Contemporary Art (MCA), Denver; Stedelijk Museum voor Actuele Kunst (S.M.A.K.), Ghent; Muzeul Național de Artă Contemporană (MNAC), București; Tate Liverpool.

În anul 2015, a reprezentat România la Bienala de Artă de la Veneția cu proiectul „Darwin’s Room”.

Anul trecut, o lucrare a lui a fost vândută pentru mai mult de 10 milioane de dolari, stabilind un nou record de licitație pentru artist. „Pie Fight Interior 12” a fost adjudecată la Christie’s Hong Kong contra sumei de 10.371.116 dolari.