Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Expoziția foto-documentară „George Enescu: viața și activitatea”, deschisă în Málaga până în luna iunie
expo enescu

Expoziția foto-documentară „George Enescu: viața și activitatea”, deschisă în Málaga până în luna iunie

Expoziția foto-documentară „George Enescu: viața și activitatea”, realizată de Muzeul Național George Enescu din București, este deschisă publicului la Muzeul Interactiv al Muzicii din Málaga (MIMMA) până pe 19 iunie 2022.

Expoziția dedicată vieții și activității lui George Enescu conține imagini, fotografii și texte privind viața și opera marelui compozitor român, cu accent pe capodopera „Oedipe” și referințe despre legăturile sale muzicale cu spațiul iberic, relația de strânsă prietenie cu violoncelistul, compozitorul și dirijorul spaniol spaniol Pablo Casals.

Enescu, cinci într-unul

Despre marele muzician român, violonistul Yehudi Menuhin, cel mai cunoscut discipol al său, spunea: „Dacă cititorul ar putea să-și închipuie mintea enciclopedică, îngemănată cu inima cea mai generoasă și mai lipsită de egoism din câte pot exista într-un om, cu o înfățișare nobilă și frumoasă, cu un chip romantic însuflețit mereu de un geniu creator, fie că vorbea, preda, dirija, cânta la vioară ori la pian, dar mai cu seamă atunci când compunea, imaginea tot n-ar fi completă. Enescu rămâne pentru mine cea mai extraordinară ființă omenească, cel mai mare muzician și cea mai puternică influență exercitată vreodată asupra mea”

La rândul lui, Enescu mărturisea: „În lumea muzicii, eu sunt cinci într-unul: compozitor, dirijor, violonist, pianist și profesor. Cel mai mult prețuiesc darul de a compune muzică și nici un muritor nu poate poseda o fericire mai mare…”.

Organizatorii expoziției sunt Institutul Cultural Român de la Madrid, Muzeul Național„George Enescu” din București, Consulatul General al României la Sevilla, cu sprijinul primăriei orașului Málaga.

Muzeul Interactiv al Muzicii

Muzeul Interactiv al Muzicii (MIMMA) este situat în Palatul del Conde Navas din secolul al XVIII-lea. Conține o colecție importantă de instrumente muzicale din întreaga lume și de toate vârstele, dintre care multe pot fi folosite. Destinat publicului larg, de la copii și adulți, este un muzeu interactiv.

Motto-ul celebru în muzeele lumii „vă rugăm să nu atingeți” este înlocuit aici cu invitația „te rugăm să te joci!”.

Colecția muzeului cuprinde proiecte muzeale originale, amuzante, dinamice și educative.

Situată în centrul istoric al orașului Málaga, secțiunea de expoziții are o colecție de circa 1.000 de piese, dintre care 400 alcătuiesc expoziția permanentă. Aceasta este una dintre cele mai importante colecții private din Europa, cu instrumente din toate epocile și culturile, curatoriate de Miguel Ángel Piédrola Orta.

Muzeul urmărește mult mai mult decât oferirea unei simple expoziții. Își propune să fie un spațiu de locuit, în care sunetul învăluie vizitatorii și le stimulează simțurile. Un loc care oferă posibilitatea de a experimenta pentru noi înșine, cântând la diversele instrumente disponibile.

MIMMA este un spațiu cultural în care furnizarea de informații despre lumea muzicii este prioritară. Acesta este motivul pentru care muzeul promovează continuu activități cu tematică culturală: concerte, prelegeri, proiecții, masterclass-uri, toate alternează cu ateliere muzicale pentru școli și activități de familie care au loc în weekend.