Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Expoziţia “Francis Bacon: Man and Beast”, din 29 ianuarie până pe 17 aprilie, la Royal Academy of Arts din Londra

Expoziţia “Francis Bacon: Man and Beast”, din 29 ianuarie până pe 17 aprilie, la Royal Academy of Arts din Londra

Artistul, considerat unul dintre cei mai importanţi pictori ai secolului XX, era fiul unui crescător de cai, amintesc cei de la Royal Academy.

Este posibil ca acest context familial să fi contribuit la modul în care s-a exprimat ca pictor. Evenimentul “Man and Beast” prezintă un artist fascinat de animale şi modul în care această fascinaţie i-a conturat abordarea faţă de corpul uman şi a inspirat distorsionarea acestuia, în lucrările sale. Prinse în momente extreme, este greu de spus dacă fiinţele ilustrate de el sunt oameni sau animale.

De asemenea, picturile  sunt dovezi ale faptului că era fermecat de modul în care animalele se mişcă. Le-a studiat în călătoriile sale în Africa de Sud şi în cărţi de specialitate. “Fie că era vorba de cimpanzei, de tauri, câini sau păsări de pradă, Bacon a simţit că poate înţelege adevărata natură umană observând comportamentul neinhibat al animalelor”, se arată în prezentarea expoziţiei.

Lucrările sunt o incursiune în cariera de 50 de ani a lui Bacon. Pe simeze este prezentată, alături de opere de tinereţe şi ultima sa pictură. De asemenea, trei lucrări care ilustrează fiecare o coridă vor fi expuse pentru prima dată alături.

“Văzute împreună, aceste expresii brute ale anxietăţii şi instinctului – atât animale cât şi umane- sunt profund relevante  azi”, mai arată reprezentanţii Royal Academy.

Foto: Francis Bacon, “Study for Bullfight No. 1”, 1969, The Estate of Francis Bacon, via Royal Academy