Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Tablou de Francis Bacon în valoare de 5 milioane de euro recuperat de Poliţia spaniolă
study for portrait of jose capelo

Tablou de Francis Bacon în valoare de 5 milioane de euro recuperat de Poliţia spaniolă

Poliția din Madrid a recuperat un portret al lui Francis Bacon, evaluat la 5 milioane de euro (4,3 milioane de lire sterline), una dintre cele cinci lucrări ale celebrului artist, furate din casa celui pictat în tablou, în urmă cu aproape un deceniu.

Tablourile, a căror valoare totală a fost estimată la 25 de milioane de euro, au dispărut în 2015, după o spargere în locuința din Madrid a lui José Capelo, un bancher spaniol și prieten apropiat al lui Bacon.

Trei dintre tablouri au fost găsite în 2017, iar poliția națională a anunțat că un al patrulea tablou – „Study for Portrait of José Capelo”, realizat de Bacon în 1989 – a fost recuperat.

„Investigațiile noastre au dus la arestarea a două persoane în Madrid, în februarie, care au primit bunuri furate – două dintre tablourile furate”, a precizat Poliţia într-un comunicat. „Ca urmare a acestor arestări și a altor acțiuni ale poliției, unul dintre tablourile dispărute a fost găsit la o reşedinţă din Madrid”.

16 persoane arestate

Poliția națională a declarat că 16 persoane au fost arestate în legătură cu furtul, inclusiv cei care se presupune că sunt responsabili de spargerea de acum nouă ani. De asemenea, poliția a declarat că își concentrează cercetările asupra cetățenilor spanioli care au legături cu grupuri infracționale din Europa de Est.

Bacon, care a murit la Madrid în 1992, la vârsta de 82 de ani, este unul dintre cei mai apreciați și căutați artiști ai secolului XX. Imaginile sale viscerale și violente cu papi, crucificări și chipuri și corpuri contorsionate și agonizante continuă să fascineze și să atragă sume uriașe la licitații.

În 2008, „Triptych 1974-77” a fost vândut unui cumpărător anonim pentru 26,3 milioane de lire sterline – pe atunci un record european pentru un artist postbelic. Cinci ani mai târziu, un triplu portret al prietenului și colegului lui Bacon, Lucian Freud, a fost vândut cu 142 de milioane de dolari (89 de milioane de lire sterline), depășind cu mult suma de 119 milioane de dolari (74 de milioane de lire sterline) plătită pentru „Scream” de Munch în 2012.