Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Expoziția Grigorescu de la MNAR, succes de public în primul weekend de la deschidere
grigorescu mnar

Expoziția Grigorescu de la MNAR, succes de public în primul weekend de la deschidere

Expoziția „Nicolae Grigorescu – Pictor al ethosului românesc” a atras peste 1.500 de vizitatori în primul weekend de la deschidere, respectiv sâmbătă, 20 mai, și duminică, 21 mai.

Publicul va descoperi o selecție inedită de tablouri tezaur național, cărora li s-au alăturat costume, obiecte și fotografii de epocă din colecția Muzeul National al Satului „Dimitrie Gusti”.

Expoziția cuprinde peste 120 de lucrări de pictură din colecția MNAR multe dintre acestea, de mari dimensiuni, fiind expuse foarte rar sau prezentate acum pentru prima dată publicului în urma restaurării la care au fost supuse.

Lucrările, însoțite de citate de Nicolae Iorga sau Andrei Pleșu

La 185 de ani de la nașterea lui Nicolae Grigorescu, evaluarea moștenirii sale artistice s-a oprit la lucrările ce pot fi asociate exprimării unui ethos național pe care atât contemporanii pictorului cât și generațiile care au urmat l-au sesizat și apreciat. De aceea, lucrările sale sunt însoțite de o selecție de citate din scrierile ce privesc opera sa pe întreg parcursul secolului XX, de la Nicolae Iorga la Andrei Pleșu.

„Deși i s-a reproșat uneori faptul că nu a pictat decât partea frumoasă a vieții la țară, din care orice trimitere la problemele sociale lipsește, opțiunea lui Grigorescu are legătură cu identificarea unor teme în care conaționalii au regăsit esența unui spirit național, cuprins în redarea naturii generoase a acestei țări, a frumuseții portului țărănesc și a scenelor câmpenești cu rezonanțe în conștiința colectivă a poporului român”, consideră dr. Călin-Alexiu Stegerean, directorul general al MNAR.

Pe parcursul expoziției vor fi organizate activități educative pentru copii, ghidaje și conferințe. Un program special intitulat „Turul directorilor” va include o serie de prelegeri realizate în expoziție de directorii unor instituții de cultură prestigioase.