Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Expoziția „Pallady. Jurnal intim” a MNAR, prezentată la Târgu Mureș
pallady 2023

Expoziția „Pallady. Jurnal intim” a MNAR, prezentată la Târgu Mureș

Expoziția „Pallady. Jurnal intim” a Muzeului Național de Artă al României va fi prezentată la Palatul Culturii din Târgu Mureș în perioada 20 noiembrie 2023 – 14 aprilie 2024.

Curator este Călin-Alexiu Stegerean, directorul general al Muzeului Național de Artă al României.

Organizată la MNAR în 2021, cu prilejul împlinirii a 150 de ani de la nașterea artistului, expoziția „Jurnal intim” se deschide la Muzeul Județean Mureș – Secția de Artă cu o nouă selecție de lucrări din colecția MNAR la care se adaugă câteva lucrări Pallady din colecția muzeului mureșean și două dintre caietele-jurnal aflate la Biblioteca Națională a României.

Titlul expoziției reflectă mărturisirea lui Theodor Pallady cu privire la pictura sa ca jurnal al existenței sale cotidiene și prezintă una dintre temele predilecte ale pictorului, femeia în intimitatea sa. Pe lângă explorarea felului în feminitatea ajunge obiect al operei de artă, expoziția oferă și un parcurs al evoluției stilistice a artistului, de la reprezentări în rafinate raporturi de clar-obscur la lucrări ulterioare caracterizate de reprezentări angulare, culori în a plat și edificarea unui definitiv stil propriu. Este un demers exclusiv curatorial al cărui scop este de a releva complexitatea operei palladiene prin corelarea scrierilor și lucrărilor artistului.

Această expoziție marchează și o nouă dimensiune a colaborărilor MNAR cu muzee din țară prin itinerarea unor expoziții de anvergură care au atins un nivel considerabil de notorietate și calitate cultural-artistică.

„Jurnal intim” va fi deschisă, în perioada 20 noiembrie 2023 – 14 aprilie 2024, în sălile de expoziții temporare din Palatului Culturii, unde va putea fi vizitată de marți până vineri, între orele 09:00 și 16:00, iar sâmbăta și duminica, între orele 09:00 și 14:30.