Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Expoziția „Propaganda comunistă în artă (1948-1989)”, la Muzeul de Artă Brașov
hans mattis teutsch abataj

Expoziția „Propaganda comunistă în artă (1948-1989)”, la Muzeul de Artă Brașov

Expoziția „Propaganda comunistă în artă (1948-1989)”, organizată de Muzeul de Artă Brașov, va fi deschisă în cadrul Festivalului Internațional de Benzi Desenate Brașov și va putea fi vizitată în perioada 13 – 30 octombrie 2022.

Lucrările provenind din colecția muzeului – pictură, grafică, sculptură, artă decorativă – ilustrează modul în care arta plastică și artiștii au fost puși în slujba aparatului de propagandă al regimului comunist.

Curator este dr. Radu Popica. Vernisajul expoziției va avea loc pe 13 octombrie, la ora 16:00, la sediul Muzeului de Artă Brașov.

puia masichievici

Puia Masichievici

„Secția de Propagandă și Agitație avea filiale în fiecare unitate teritorială și includea, printre altele, sectorul de Literatură și Artă. Afișele politice, lozincile și afișele artistice erau controlate în mod obligatoriu de către secție, iar comisiile locale controlau toate afișele și caricaturile. După modelul sovietic, în arta plastică și literatură a fost impus stilul realismul socialist: imaginea plastică trebuia să se conformeze unui limbaj accesibil și educativ, foto-realist, încadrându-se tematicii agreate de Partidul Comunist Român: munca în uzine, fabrici și mine, aspectele luptei pentru pace, viața muncitorilor, a țăranilor și a tineretului”, spune curatorul într-un comunicat remis Curatorial.ro.

Program de vizitare a expoziției: marți – duminică, 09:00 – 17:00.

Festivalul Internațional de Benzi Desenate Brașov va avea loc în perioada 13 – 16 octombrie 2022.

Fotografie principală: „Abataj”, de Hans Mattis-Teutsch