Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Expoziţia unei familii de artişti, la Arbor.art.room
iurii Șibaev vâlcov. bărci (1977), ulei pe carton

Expoziţia unei familii de artişti, la Arbor.art.room

Expoziția „Reuniune de familie”, dedicată unei dinastii de artiști, Orlova-Șibaev, care ocupă un loc important pe scena culturală a Basarabiei începând cu anii 1950, va fi organizată la Bucureşti, de Asociația pentru cultură și arte Arbor, în perioada 6-30 iunie.

Din această familie de talente, formată din reprezentanții a trei generații de artiști, fac parte pictoriță Olga Orlova, regretatul maestru Iurii Șibaev, gemenii Nina Șibaeva, desenatoare și pedagog, și Alexandr Șibaev, fotograf, și juniorul familiei, artistul plastic și istoricul de artă Dmitri Șibaev.

Moștenirea plastică a secolului trecut, dar și creațiile recente ale familiei sunt apreciate de criticii de artă pentru calitatea lor și pentru sinceritatea în exprimarea emoțiilor, datorată eticii și culturii plastice dobândite pe parcursul carierei artistice a fiecărui membru al dinastiei Orlova-Șibaev.

Expoziția „Reuniune de familie” poate fi văzută ca o continuare a expoziției „Culorile „dezghețului”. Satul basarabean în pictura anilor 1960”, deschisă în aprilie – mai la Muzeul Național al Țăranului Român, unde au fost expuse lucrările  pictoriței Olga Orlova.

În expoziția de la Arbor.art.room (str. Transilvaniei 11, sector 1, București), publicul va vedea lucrări de pictură, grafică și fotografie realizate în ultimele cinci decenii.

Pe simezele Galeriei Arbor vizitatorii vor putea vedea opera Olgăi Orlova, reprezentată de portrete și peisaje lirice sau decorativ-monumentale, un peisaj semnat de Iurii Șibaev, în care au fost recreate coloritul și atmosfera satului pescăresc Vâlcov din sudul Basarabiei (astăzi Ucraina), compozițiile grafice ale Ninei Șibaeva, care se remarcă prin desenul filigranat și prin tonalitatea atenuată, pictura lui Dmitri Șibaev, ce impresionează prin expresivitatea formelor arhitecturale ale Chișinăului vechi, și fotografiile lui Alexandr Șibaev, care ies în evidență prin interpretarea mistică a motivelor urbane. În lucrările acestor artiști se poate observa și rolul aparte pe care îl joacă lumina, recreată de fiecare pictor prin propriile tehnici și care pare să mângâie sufletul privitorilor, în timp ce lumina din fotografii îi poate atrage în sfera enigmatică a unei existențe apuse.

Expoziţia poate fi vizitată de miercuri până vineri, între orele 17.00 şi 19.00, iar sâmbătă, între 12.00 şi 18.00.

olga orlova fată lângă copacul de măr (1996), ulei pe pânză

Olga Orlova, Fată lângă copacul de măr (1996), ulei pe pânză

Olga Orlova (n. 1932, Tighina) este absolventă a Școlii Republicane de Arte Plastice I.E. Repin (1951), unde ulterior a fost și profesoară (1969-1976). Abordează toate genurile picturii de șevalet, incluzând adesea în compoziție elemente etnografice. Expresivitate monumentală obținută prin echilibru ritmic, prin abstractizarea formelor și limpezimea acordurilor cromatice. Chipurile tipice de țărani exprimă integritatea de caracter, noblețea sufletească, fără să ascundă semnele soartei nemiloase. Abstractizarea care virează spre decorativ, adesea chiar spre un stil monumental, se vede până și în studiile de format mai mic, în portrete de tonalitate lirică.

nina Șibaeva două persoane (2021), hârtie, creion color.

Nina Șibaeva, Două persoane (2021), hârtie, creion color

Iuri Șibaev (n. 1930, Kneaj-Lukianovo, Gorkovo, Rusia – d. 1986, Chișinău) a fost absolvent al Școlii Republicane de Arte Plastice I.E. Repin din Chișinău (1952). A practicat pictura de șevalet, cu preferință pentru genul peisagistic. Preocupat de armonia cromatică a obiectelor modelate abstract și unite printr-o atmosferă diafană.

Nina Șibaeva (n. 1957, Chișinău) este absolventă a Institutului de Arte G. Muzicescu din Chișinău, secția de grafică (1990). Din 1992 este profesor la Școala de artă A. Șciusev pentru copii. Activă în domeniul graficii și picturii de șevalet. Stilul compozițiilor grafice se remarcă prin unitatea desenului detaliat, adesea ornamentat, al formelor de obiecte și printr-o tonalitate atenuată, cu folosirea delicată a culorii.

alexandr Șibaev orașul (2017), print digital

Alexandr Șibaev, Orașul (2017), print digital

Alexandr Șibaev (n. 1957, Chișinău) este absolvent al Institutului de Radiotehnică din Taganrog (1979). În prezent este cercetător științific-stagiar la Academia de Științe a Republicii Moldova, Universitatea Tehnică a Moldovei. Stăpânind la perfecție secretele artei fotografice, exprimă măreția naturii și creează din motive urbane reale figuri mistice, închizând în ele taina unei vieți trecute, adesea tragice, care se împărtășește din duhul veșniciei.

dmitri Șibaev trepte și stâlpi i (2020), ulei pe pânză

Dmitri Șibaev, Trepte și stâlpi I (2020), ulei pe pânză

Dmitri Șibaev (n. 1990, Chișinău), licențiat și apoi absolvent de masterat în Departamentul de Grafică al Facultății de Arte Plastice din cadrul Academiei de Muzică, Teatru şi Arte Plastice din Chișinău (2009-2015). În prezent este doctorand la Școala Doctorală de Științe Umaniste a Universității de Stat din Moldova. A fost profesor la Liceul Academic de Arte Plastice Igor Vieru (2015-2018), în prezent este asistent universitar la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice din Chișinău. Lucrează cu diverse tehnici de grafică, dar și în pictura de șevalet. Este interesat de caracterizarea expresivă a clădirilor de însemnătate istorică.

Foto credit: Iurii Șibaev, „Vâlcov. Bărci” (1977), ulei pe carton