Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Expoziţia „In Search of Humanity” a artistului Ai Weiwei, la Albertina Modern
Portret, ai Weiwei, Albertina, Curatorial

Expoziţia „In Search of Humanity” a artistului Ai Weiwei, la Albertina Modern

Expoziţia „In Search of Humanity”, cu opere semnate de Ai Weiwei, este deschisă la Albertina Modern până pe 4 septembrie.

Potrivit reprezentanţilor muzeului vienez, aceasta este cea mai vastă restrospectivă a operei artistului. „In Search of Humanity” abordează aspecte ale umanităţii şi comentariul artistic sub semnătura lui Ai Weiwei. Operele sale de început au avut ca inspiraţie China natală, unde el a trăit Revoluţia Culturală, tatăl său, poetul Ai Qing, fiind exilat.

În anii, ’80, la New York, a documentat protestele din metropolă, iar când s-a întors la Beijing, a fost martor al protestelor din Piaţa Tiananmen.

Artistul a denunţat puterea ce reprima, prin suprapunerea degetului mijlociu pe imagini ale măreţiei instituţionale. Această metodă a devenit o semnătură a artistului, iar obsesia lui legată de mecanismele puterii a continuat până în prezent. A abordat orice tip de manifestare a acesteia, fie că a fost vorba de cenzură, de manipulare, supraveghere sau distrugerea patrimoniului.

„Se uită fără milă în profunzimi, atunci când simte că libertatea de exprimare şi drepturile omului sunt în pericol”, adaugă reprezentanţii Albertina. A vorbit mereu despre cauza refugiaţilor şi despre activarea solidarităţii umane, în acest context.

Expoziţia de la Albertina Modern include sculpturi, instalaţii, fotografii, filme şi lucrări-cheie din cariera lui Ai Weiwei, care se întinde pe patru decenii.

Credit foto: Albertina/ Ai Weiwei Studio