Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Expoziție cu bunuri restaurate din colecția Muzeului Teatrului Național București
cladire tnb muzeu

Expoziție cu bunuri restaurate din colecția Muzeului Teatrului Național București

Treizeci și opt de costume de scenă și documente vechi de mai bine de un secol din colecția Muzeului Teatrului Național București au fost restaurate și vor fi expuse public.

Expoziția va încheia proiectul Muzeul Teatrului Național București, demarat în a doua jumătate a anului 2020, finanțat prin Granturile SEE 2014-2021 în cadrul Programului RO-CULTURA.

În luna iulie, Mihaela Verman, muzeograf al Muzeului Teatrului Național București, explica pentru curatorial.ro conceptul expoziției inovative cu bunuri culturale din patrimoniul celui mai important teatru din Capitală.

Primul eveniment de promovare, pe 8 decembrie

Pe 8 decembrie 2020, începând cu ora 13:00, în foaierul Sălii Mari a Teatrului Național „I.L.Caragiale” din București, va avea loc primul eveniment de promovare din cadrul proiectului „Expoziție inovativă cu bunuri restaurate din colecția Muzeului Teatrului Național București”.

Teatrul Național „I. L. Caragiale” din București este, la nivel național, singura instituție publică de spectacole ce deține în patrimoniu colecții impresionante de bunuri culturale, oglindiri istorice ale evoluției dramaturgiei și artei scenice românești. În urma reconstrucției și reamenajării sediului Teatrului Național, Muzeului TNB i-a fost dedicat un spațiu de 650 mp în care spectatorii și vizitatorii au acces chiar de la intrarea principală a teatrului, din foaierul Sălii Mari.

Muzeul TNB a trecut în ultimii ani printr-un amplu proces de reorganizare și reinventariere a colecțiilor pe care le deține. Datele rezultate în urma inventarierii arată că în colecția Muzeului TNB există 227 lucrări de pictură, 213 sculpturi, 500 lucrări de grafică, 157 de costume și accesorii, 390 de decorații și medalii, 150 obiecte personale ale actorilor, iar în depozitele muzeului se află numeroase afișe, fotografii și tipărituri care vor intra in fondul Bibliotecii Teatrului Național.

Partenerii Teatrului Național în proiect sunt Muzeul Național de Artă al României, Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I”, Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” și Biblioteca Națională a României.