Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Expoziție de ceramică realizată de Gloria Grati, la Timișoara

Expoziție de ceramică realizată de Gloria Grati, la Timișoara

Artista Gloria Grati expune lucrări de ceramică la Galleria 28 din Timișoara, în perioada 11 – 29 aprilie. Expoziția „Aripi la cer” este organizată de galeria timișoreană în parteneriat cu Grupul Noima și e curatoriată de Maria Pașc.

Curatoarea notează: „Într-atât sunt de încărcate de forță simbolică aripile Gloriei Grati, încât ne poartă întru începuturi, pe când povestea vieții Mântuitorului era a minunatei tinereți, înfățișată în fermecătoare simboluri ce înfloresc în decoruri paradiziace. În împletirea decorativă a acelorași simbolice ghirlande de viță-de-vie îl întâlnim pe Iisus, drapat în togă antică, în mână ținând varga de-minuni-făcătoare cu care schițează gestul imperativ și misterioso al taumaturgilor, dar și pe Orfeu, misticul poet”.

Pașc explică faptul că artista se folosește în creația sa de primitivismul reliefurilor și inciziilor în materie, până la stilizări ce amintesc de arhaisme variate sau sugestii din arta clasică.

„Tehnica, în sensul de procedeu, nu e de căutat în lucrările Gloriei Grati. Dimpotrivă, artista tinde către o simplificare, înlăturare a rețetarului, fapt care dă un aspect unic lucrărilor sale. În cea mai simplificată expresie, lucrările dau impresia de monumental chiar dacă sunt concepute în dimensiuni mici. Formele sunt prezentate în volume pline, libere, descătușate geometric, cu melodioase linii arcuite care se nasc în ceramica policromă. Lucrările Gloriei sunt gândite concertat și constructiv. Concepția întreagă a ciclului de lucrări «Aripi» stă așezată pe o idee care este totodată atât abstracție voită, cât și construcție adâncită în materie. Stil discret, fără accente demonstrative”.

Expoziția „Aripi la cer” poate fi vizitată de luni până sâmbătă, la Galleria 28 din str. Constantin Brâncoveanu 28. Programarea pentru vizitare se face la numărul de telefon 0040(0)722 503 028 sau pe e-mail, la galleria28@gmail.com.