Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Expoziție de design de afiș, în premieră la HEI – House of European Institutes
100 beste plakate tm

Expoziție de design de afiș, în premieră la HEI – House of European Institutes

„100 beste Plakate”, expoziție de design de afiș, va putea fi vizitată în perioada 5 – 24 septembrie la HEI – House of European Institutes, Bastion 1, din Timișoara.

Organizată anual de Asociația 100 beste Plakate e.V., expoziția cuprinde o selecție realizată în 2021 a celor mai bune 100 afișe din Germania, Austria și Elveția, fiind rezultatul unui concurs internațional ce are ca scop evidențierea celor mai bune lucrări ale autorilor de afișe, precum și a dimensiunii multifațetate a culturii designului de afiș în cele trei țări vorbitoare de limba germană.

Competiția pentru cele mai bune 100 de afișe a avut loc deja de 20 de ori la scară internațională. Anual se înscriu în competiție sute de designeri grafici, studenți din domeniul designului grafic de la universități de artă și colegii tehnice, agenții, studiouri, comisionari, precum și print shops.

„100 beste Plakate”, de trei ani în România

Istoria concursului începe în 1966, când, pentru prima dată în Republica Democrată Germană (RDG), au fost desemnate și expuse cele mai bune afișe ale anului. În 1980, competiția a primit titlul de „100 beste Plakate”. În România, expoziția a fost adusă pentru prima dată de Centrul Cultural German Timișoara în 2021.

Afișele selectate pentru expoziția de la HEI – House of European Institutes înglobează o varietate stilistică de design de afișe din țările vorbitoare de limbă germană și sunt realizate atât de designeri profesioniști, cât și de studenți aflați la început de carieră.

Arhiva 100 beste Plakate poate fi accesată pe 100-beste-plakate.de.

În contextul evenimentului, pe 15 septembrie, același spațiu din Timișoara organizează un workshop de design de afiș avându-l ca trainer pe unul dintre artiștii expuși: ilustratorul austriac Enrico Bravi, profesor la New Design University. Detaliile vor fi publicate pe conturile de socializare ale HEI începând cu 3 septembrie.

„100 beste Plakate” este o expoziție a Asociației 100 beste Plakate e.V., în colaborare cu Goethe-Institut Bukarest, Centrul Cultural German Timișoara, Forumul Cultural Austriac și Typopassage Tm. Proiectul este realizat cu sprijinul DS Smith. Proiectul face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul European Echoes, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii. Este organizat în parteneriat cu Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte.

Vernisajul e programat pe 5 septembrie, începând cu ora 18:00. Expoziția va putea fi vizitată de miercuri până vineri, între orele 16:00 și 20:00, și sâmbăta și duminica, între orele 11:00 și 20:00.