Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Expoziție de grafică bazată pe spectacolul coregrafic „Azilul”, la Suceava
gesticular, rațiu

Expoziție de grafică bazată pe spectacolul coregrafic „Azilul”, la Suceava

Expoziția de grafică „Gesticular”, în care protagonist este artistul Sebastian Rațiu, va fi vernisată pe 18 mai, la ora 13:00, la Teatrul Municipal „Matei Vișniec” din Suceava. Vor prezenta dramaturgul Matei Vișniec și criticul de artă Petru Bejan.

Sebastian Rațiu este artist plastic, lucrările sale regăsindu-se în colecții particulare din țară și străinătate. Absolvent al Facultății de Artă Decorativă și Design din Iași, secția Grafică, el participă consecvent în expozițiile de grup ale Uniunii Artiștilor Plastici din România filiala Suceava, are expoziții personale, performance-uri și participă la tabere de creație.

Paralel cu activitatea de artist plastic, Sebastian Rațiu semnează scenografia unor spectacole ale Teatrului Național din Iași, din Cernăuți și Teatrului Municipal „Matei Vișniec” Suceava.

„Respectat pentru spontaneitatea și forța cu care își construiește discursul plastic, prezență remarcabilă pe simeze cu fiecare ocazie, Sebastian Rațiu este un artist apreciat de critica de specialitate, pentru expresivitatea și eleganța mesajului artistic prezent în marea majoritate a compozițiilor sale. Studiul atent al corpului uman, structurile plastice spontane și savant compuse, dau expresivitate lucrărilor sale. Preocuparea pentru experimentul tehnic, în scenografii complexe, fac din grafica semnată de Sebastian Rațiu un spectacol aparte și foarte personal“, spune Camelia Sadovei, președinta U.A.P.R. Filiala Suceava.

Artistul explică: „Expoziția de față este o interpretare a spectacolului coregrafic «Azilul», după «Azilul de noapte» al lui Maxim Gorki, în regia lui Alice Veliche. Ca scenograf al spectacolului, mi-am dorit să imortalizez stările sufletești ale personajelor de pe scenă, să caut motive plastice de a transpune pe pânză semnificațiile din spatele formelor și mișcărilor. «Gesticular» este o sinteză emoțională exprimată prin tușe și detalii grafice”.

Expoziția poate fi vizitată până pe 28 mai, în intervalul orar 11:00 – 19:00.