Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Expoziție dedicată sculptoriței Doina Lie, la Palatul Suțu
doina lie, expozitie, mmb, curatorial.ro

Expoziție dedicată sculptoriței Doina Lie, la Palatul Suțu

O expoziție dedicată sculptoriței Doina Lie va putea fi vizitată la Palatul Suțu în perioada 14 octombrie – 27 noiembrie și va încheia regalul alcătuit din trei prezentări ale unor valoroase femei-sculptor din România.

Vernisajul este programat pe 14 octombrie, la ora 18.00.

Angelica Iacob, șefa secției Artă de la Muzeul Municipiului București, explică într-un comunicat remis Curatorial.ro: „Doina Lie este reprezentată în patrimoniul Pinacotecii București prin două bronzuri – «Plutașul» și «Portret». (…) Prezență inconfundabilă în plastica românească din a doua parte a secolului XX, creația sa gravitează în jurul reprezentării corpului uman – de la opere cu tematică istorică, mitologică, religioasă la portrete sau nuduri ferm modelate, cu volume echilibrate și fluide, dar și cu o înclinație evidentă spre simplificarea formelor, chiar spre austeritate”.

Doina Lie (1929 – 2012) a absolvit Institutul de Arte Plastice din București în 1956, studiind cu Constantin Baraschi. A organizat mai multe expoziții personale, printre care la Galeria Orizont din București și Galeria Haus im Park din Emmerich, Germania (1975), la Muzeul orașului Wesel, Germania (1977), la Casa de cultură „Friedrich Schiller” din București și de la Galeria Den Gulden Fointain din Amsterdam (1979), precum și de la Fundaţia „Dinu Lipatti” din Geneva (1991).

Expoziția de la etajul Palatului Suțu cuprinde lucrări de sculptură și grafică și este „necesară atât pentru demersurile de cercetare a patrimoniului deținut de muzeu, cât și pentru a oferi iubitorilor de artă contemporană ocazia de a se întâlni cu creația unei artiste cu o activitate remarcabilă pentru sculptura românească, inclusiv în arta monumentală”, adaugă Iacob.

Este amintită, în acest sens, statuia dedicată lui Neagoe Basarab, realizată la Curtea de Argeş. În expoziție este prezentat proiectul în ghips pentru această sculptură monumentală (1963), precum și o fotografie care ilustrează această operă. Se adaugă lucrări reprezentative precum „Miri”, macheta monumentului Iuliu Maniu din Alba Iulia, „Ctitorie” și „Terra”.

Expoziția, organizată la inițiativa Asociației „Doina Lie”

„Asociația dedicată și purtând numele artistei a organizat o amplă retrospectivă itinerantă: începută la Alba Iulia, expoziția își deschide porțile acum în cadrul Palatului Suțu. Lăsând aprecierea artistică a personajului Doina Lie colegilor de specialitate, doresc să readuc cu această expoziție, în fața ochiului interior al celor ce au cunoscut-o, căldura și magia pe care ea și atelierul ei o emanau. Activă într-un domeniu masculin – sculptura – unde forța fizică avea un cuvânt de spus, Doina Lie a pledat întotdeauna pentru emancipare. A știut să-și aprecieze capacitatea și valoarea personală și a încurajat generațiile mai tinere. Aportul ei, al femeii, la sculptura românească și în contextul generației sale – George Apostu, Paul Vasilescu, Pusi Cocea, Geta Caragiu, Vasile Gorduz, Silvia Radu, Constantin Popovici – este major și inconfundabil”, transmite Maria Lie-Steiner, fiica artistei.

Pentru toamna anului 2022, secția Artă a Muzeului Municipiului București a pregătit la Palatul Suțu trei expoziții inedite dedicate unor valoroase sculptorițe din România. Dacă expoziția „Autoportret. Elena Surdu Stănescu – ATEMPORAL – Sculptură” s-a închis, iar „Destinul unei sculptorițe: Henriette Cihoschi” poate fi vizitată până pe 23 octombrie, „Doina LIE 2022. Expoziție jubiliară” va putea fi vizitată în spațiul rezervat Pinacotecii București în perioada 14 octombrie – 27 noiembrie 2022, ea încheind această serie de prezentare unică în România.