Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Expoziție dedicată unui trompetist de la curtea regelui Henry VIII, cea mai cunoscută persoană de culoare din epoca Tudor
pergament roll, alamy

Expoziție dedicată unui trompetist de la curtea regelui Henry VIII, cea mai cunoscută persoană de culoare din epoca Tudor

Povestea lui John Blanke, cea mai cunoscută persoană din epoca Tudor, trompetist la curtea regelui Henry VIII care participa la ceremonii regale importante și era recompensat de monarh pentru priceperea sa, va fi spusă într-o amplă expoziție la Walker Art Gallery în Liverpool.

El a fost unul dintre primii oameni de origine africană care apare atât reprezentat vizual, cât și în scris în Marea Britanie, scrie The Guardian.

Va fi pentru prima dată în aproximativ 20 de ani când publicul va avea ocazia să vadă portretul lui Blanke, care apare pe Westminster Tournament Roll – un manuscris fragil vechi de 511 ani care este rareori expus și care nu a mai fost prezentat până acum în afara Londrei.

Unul dintre primele portrete cunoscute ale unui african ce a trăit în Anglia epocii Tudor

Unii istorici spun că Blanke, care a cântat la funeraliile lui Henry VII și la încoronarea lui Henry VIII în 1509, a ajuns în Anglia din Spania cu câțiva ani înainte, ca membru al anturajului Catalinei de Aragon, care a devenit una dintre soțiile lui Henry VIII.

El apare de două ori pictat pe rolă – suflând în trompetă la ceremonia de deschidere și la cea de închidere a marelui turneu din Westminster, în 1511.

„Extraordinar de rar vezi un Tudor de culoare”, a spus Kate O’Donoghue, curator al expoziției „The Tudors: Passion, Power and Politics”, care va fi deschisă pe 21 mai. „Acesta este unul dintre primele portrete cunoscute ale unui african ce a trăit în Anglia epocii Tudor”.

Ruloul de pergament, care are o lungime de 17,9 metri, relatează speectacolul și grandoarea de la curtea Tudor în timpul turneului ținut de regele Henry VIII cu ocazia nașterii fiului lui, Henry, care a murit la doar nouă zile mai târziu. În plus, scrierile sugerează că Blanke era un membru al suitei regale bine văzut.

În expoziție sunt cuprinse și 24 de lucrări de artă produse de diverși artiști ca parte a John Blanke Project, proiect de artă contemporanăă și arhivă.