Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Expoziție-eveniment Dumitru Bâșcu, la Iași
dumitru bâșcu, expo iasi

Expoziție-eveniment Dumitru Bâșcu, la Iași

O amplă expoziție cu lucrări ale pictorului Dumitru Bâșcu, frate vitreg al compozitorului George Enescu, poate fi vizitată în spațiul Galeriei Muzeul Unirii din Iași până la 28 decembrie.

Expoziția comemorativă „Pictor Dumitru Bâșcu (1902 – 1983)” este organizată de Fundația Culturală Gaudium Animae cu sprijinul fiicei artistului, Ana Maria Sandi, și curatoriată de Ana Maria Bilașevschi.

Despre Dumitru Bâșcu

Dumitru Bâșcu, născut pe 14 septembrie 1902, la Cracalia, fiu al lui Costache Enescu și al polonezei Maria Ferdinand Suschi, a trăit discret și a încercat să-și facă recunoscută valoarea propriului talent fără a se face referire la notorietatea marelui muzician. Despărțit de mamă în jurul vârstei de 3 ani, Dumitru (Mitruță), înregistrat în acte ca Dumitru Suschi, a fost crescut de tatăl său și de sora acestuia, Tinca. După moartea tatălui lor, George Enescu și-a dus  fratele la studii, la Iași, unde a urmat cursurile de liceu și la Școala de Arte Frumoase.

A participat la Salonul Oficial din 1927 cu o natură moartă și a obținut Premiul „Anastasie Simu”, iar la Salonul din 1929 a primit o bursă pentru călătorii în străinătate, în valoare de 50.000 de lei. Din noiembrie 1929 până în martie 1931, Dumitru Bâșcu s-a aflat în Franța, inclusiv la Paris. De-a lungul timpului, artistul a abordat diverse teme în arta sa: portrete, peisaje, compoziții cu personaje, natură statică și, în egală măsură, s-a împărțit între pictura de șevalet, pictura murală (religioasă) și grafica. A fost și pictor de biserici și restaurator de monumente istorice.

În 1943, artistul s-a căsătorit cu Margareta Arvay (Kutis), alături de care, în 1945, a devenit tatăl Anei Maria Sandi. După o viață cu multe privațiuni, inclusiv detenția din motive politice, fiind apropiat al principesei Ileana, pictorul Dumitru Bâșcu a murit la București, pe 18 noiembrie 1983, fiind înmormântat la Cimitirul „Andronache”.

În 2019, la Galeria Romană din București, fiica artistului a organizat expoziția comemorativă „Melodia cromatică”, curatoriată de Ion Grigorescu.

Expoziția de la Muzeul Unirii din Iași poate fi vizitată, până la 28 decembrie 2023, de miercuri până duminică, în intervalul orar 10:00 – 17:00.