Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Expoziție fără autor și fără curator individual, la Muzeul de Artă Craiova
expozitie beatrice von babel

Expoziție fără autor și fără curator individual, la Muzeul de Artă Craiova

Lucrări de pictură și sculptură, fotografie, instalații sonore, street art și environments se regăsesc într-o expoziție derulată sub egida personajului colectiv Beatrice von Babel, care va fi deschisă la Muzeul de Artă Craiova în perioada 9 martie – 9 aprilie.

„Emoții abstracte: Știlștand / Stillstand” va fi vernisată la Palatul Jean Mihail pe 9 martie, la ora 17:00.

Știlștand este transcrierea fonetică a cuvântului german Stillstand, care semnalizează o întrerupere a activității evidente: un motor, un mecanism nu mai funcționează sau nu se mai vede că ar funcționa. Este ca un mers pe loc, o stare de repaus care surprinde caracterul sublim al personajului colectiv Beatrice von Babel, se arată în prezentarea expoziției.

Expoziția de la Muzeul de Artă Craiova este o experiență fără precedent în practica curatorială locală. Este o expoziție fără autor și fără curator individual: o fuziune labirintică și dinamică de tehnici și concepte artistice diverse, de la pictură și sculptură la fotografie, instalații sonore, street art și environments, puse laolaltă într-un corp vizual funcțional. Identitatea acestui organism s-a definit pe parcursul anului 2022, prin expoziții la Veneția și București, derulate sub egida personajului colectiv Beatrice von Babel.

Zeci de artiști expun și susțin workshop-uri

Expun desen, fotografie, video, pictură și sculptură: Aeul, Ștefan Bertalan, Hede Bühl, Roberta Curcă, Giles Eldridge, Clemens Goldbach, Ion Grigorescu, Regina Ionescu, Kitră, Maxim Liulcă, Irina Matthes, Florin Mitroi, Kyoko Murase, Anca Mureșan, Lost.Optics, Pisica Pătrată, Peter Ruehle, Thomas Ruff, Gregor Schneider, Virginia Toma, Whatisafullstop, Marian Zidaru.

Expun instalație audio, print, obiect și text: Leonard Alecu, Soya Arakawa, Michele Azzalini, Lorenzo Bartoli, Elena Diaconu, Florina Drăguș, Rike Droescher, Mircea Florea, Renata Jaworska, Bernd Kastner, James Kirwan, Robert Köteles, Nicu Mihali, Noemi Morocho, Patricia Morocho, Jose Nahuelpan, Masao Nakahara, Alina Petre, Thomas Schütte, Rareș Toma, Paula Trifu, Victoria Zidaru.

Asistenți coordonare artistică și tehnică sunt Robert Boghiu și Elena Stanciu.

În perioada 7 – 9 martie 2023, artiștii BvB prezenți la Craiova conlucrează cu elevi ai Liceului de Arte „Marin Sorescu”, integrându-i în expunere, și totodată oferă workshop-uri elevilor Liceului Tehnologic „Constantin Brâncuși”.

Despre Beatrice von Babel

Beatrice von Babel este un corp artistic cu identitate mixtă. O parte provine din caracterul vechi de secole al lui Dante, inspirata Beatrice, iar cealaltă reflectă confuzia traumatică a zilelor noastre, asemănătoare Babelului.

Născută în primăvara anului 2022, în circumstanțele istorice ale unei lumi rupte în bucăți sub presiunea războiului devastator iscat în mijlocul Europei, entitatea colectivă Beatrice von Babel și-a făcut prima apariție la Veneția, pe insula Giudecca. Din aprilie până la începutul lui iunie, Sala del Camino a Fundației Bevilacqua la Masa a fost martoră la desfășurarea proiectului „Beatrice von Babel. Under the Boat”: o cantitate extraordinară de lucrări în continuă schimbare și happening-uri prezentate zilnic, dans și mișcare, precum și diverse instalații acustice permanente, performance-urile electronice și experimentale de muzică live, urmate de ample ateliere de lucru cu studenți de la facultățile de artă din localitate, cu comunitatea Giudecca și, în mod frecvent, cu vizitatorii.

Următorul pas a fost expunerea „Effi/Pym” de la Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi din București. Inserarea intruzivă a lucrărilor și acțiunilor colectivului BvB în spațiile dedicate expozițiilor temporare, dar și în colecția permanentă a muzeului, a funcționat ca fundal pentru seria de performance-uri. Acțiunile muzical-teatrale ale artiștilor din medii culturale diverse au variat de la muzica tradițională japoneză, în străvechea limbă vorbită în Okinawa, până la compoziții germane și italienești baroce și clasice, de la jazz și melodii contemporane, până la ritmuri și instrumente arhaice românești. Happening-urile muzicale captivante au fost parțial înregistrate video.

În aprilie 2023, BvB va continua să dezvolte diferite limbaje și tehnici de locuire vizuală și auditivă a spațiilor Arcub București. Intitulată „Under the House”, expoziția-performance va fi găzduită în săli boltite subterane, cu inserări  pe scena de teatru a Centrului de Artă, făcând astfel posibilă o fluidizare a categoriilor artistice și reunind interpreți și artiști internaționali a căror creativitate este potențată de aceste vremuri tulburi. Expuneri și acțiuni scenice vor avea loc concomitent la Institutul Goethe și la Institutul Francez, parteneri care susțin, în egală măsură, colectivul BvB.