Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Expoziție Mircia Dumitrescu, dedicată lui Eugen Simion
mircia dumitrescu, desen gravurĂ picturĂ sculpturĂ carte bibliofilĂ

Expoziție Mircia Dumitrescu, dedicată lui Eugen Simion

Lucrări de desen, gravură, pictură, sculptură și carte bibliofilă sunt reunite de artistul Mircia Dumitrescu într-o expoziție dedicată regretatului profesor, critic literar și academician Eugen Simion, care va putea fi vizitată, la etajul Arcub, între 9 și 30 mai.

Expoziţia este un proiect expoziţional de anvergură, unde publicul este invitat să descopere lucrări de debut artistic, dar şi lucrări recente ale graficianului, pictorului şi sculptorului Mircia Dumitrescu, acoperind o gamă largă de tematici şi expresivităţi, de la desen până la pictură, gravură, sculptură şi carte bibliofilă.

„Intuitiv, m-am îndreptat către un expresionism înrudit cu manierismul, spre o metaforă în căutarea unor imagini în care se pot descifra semnele absolutului. Ne plasăm în mod firesc în «ariergarda avangardei». Înțelegem că prezentul este atât al tradiției trecutului identitar, de care suntem atașați și care ne-a zidit ființa, cât și al moștenirilor universale. Ideile enunțate rezonează cu îndrumarea și gândurile profesorilor și mentorilor mei de la care am învățat să nu mă așez în sfera unor experiențe care nu îmi aparțin”, spune Mircia Dumitrescu, care este și membru corespondent al Academiei Române.

Vernisajul va avea loc pe 10 mai, la ora 17:00, în prezenţa artistului. Vizitarea expoziţiei nu este recomandată persoanelor cu vârste sub 18 ani. Biletele pot fi achiziţionate online, de pe arcub.ro, entertix.ro și myticket.ro, din magazinele partenere și de la casa de bilete Arcub (strada Lipscani 84-90).

Expoziţia marchează 90 de ani de la naşterea lui Simion și este un proiect al Primăriei Capitalei, prin Arcub, în parteneriat cu Academia Română, Fundația Națională pentru Știință și Artă, Ministerul Culturii, Muzeul Național al Literaturii Române și Biblioteca Academiei Române.

Scurtă biografie Mircia Dumitrescu

Mircia Dumitrescu s-a născut la Căscioarele, pe 3 iulie 1941. Este grafician, gravor-ilustrator, sculptor şi pictor. A făcut sute de ilustrații pentru mari autori din literatura română și universală, precum Ovidiu, Mihai Eminescu, Ion Creangă, Panait Istrati, Alexandru Philippide, Zaharia Stancu, Nichita Stănescu, François Villon, E.A. Poe, József Attila, Herman Van Rompuy. Pentru facsimilarea manuscriselor lui Mihai Eminescu, Mircia Dumitrescu a găsit o formulă inovatoare de tipărire realizată și cu ajutorul unor tehnici digitale, în care a combinat principiul tiparului înalt – de tip Gutengerg – cu tehnica de tipărire offset, proiect coordonat de profesorul acad. Eugen Simion.

Artistul a participat din anul 1966 la saloanele de desen și gravură, la expoziții de grafică, manifestări de artă românească organizate în 1968 la Cracovia, Frankfurt pe Main, Helsinki, Praga, în 1970 la Regensburg, Düsseldorf, Torino, Lodz, Stuttgart, Rabat, Roma. La Târgul Internațional al Cărții de la Leipzig, Mircia Dumitrescu a obținut doi ani consecutivi premiul cel mare pentru ilustrație de carte, pentru volumele lui Ovidiu – „Tristele. Ponticele” (1970), precum și pentru „Poveștile” lui Ion Creangă (1971).

A obținut numeroase alte premii atât în țară, cât și în străinătate, i-a fost decernat „Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler pentru Literatură” și la categoria „Arte Vizuale”, fiind distins cu Ordinul „Steaua României” în grad de Cavaler, conferit de Preşedinţia României anul 2021. Mircia Dumitrescu este membru corespondent al Academiei Române din anul 2013, a fost profesor universitar și este doctor în arte vizuale, cu numeroase lucrări atât în muzeele din țară și străinătate, cât și în colecții particulare.