Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Expoziții dedicate lui Theodor Pallady, la Muzeul Național de Artă al României
mnar1

Expoziții dedicate lui Theodor Pallady, la Muzeul Național de Artă al României

Patru expoziții dedicate lui Theodor Pallady vor fi deschise în spații ale Muzeului Național de Artă al României pentru a marca 150 de ani de la nașterea unuia dintre cei mai importanți artiști români.

Galeriile de Artă Europeană, Medievală și Modernă Românească și cele cinci expoziții temporare care vor fi deschise pe 1 decembrie vor putea fi vizitate în regim gratuit de Ziua Națională.

Sub genericul „Pallady 150”, vor fi inaugurate patru expoziții dedicate împlinirii a 150 de ani de la nașterea pictorului Theodor Pallady (1871 – 1956).

Aspecte inedite ale creației lui Pallady

Expozițiile își propun să prezinte aspecte inedite ale creației sale legate de lucrările aflate în patrimoniul MNAR.

La sediul central din fostul Palat Regal va avea loc expoziția „Jurnal intim”, care va ilustra, prin prisma unor însemnări pe care artistul le-a realizat de-a lungul anilor, reprezentarea corpului feminin în ipostaze intimiste.

Expozițiile „Zambaccian despre Pallady” și „Parisul lui Pallady” vor fi deschise la Muzeul Zambaccian, respectiv la Casa Melik și vor accentua relația artistului cu doi colecționari de referință: H. Zambaccian și Gheorghe Răut.

Prima va prezenta un portret caracterial pe care colecționarul H. Zambaccian i l-a făcut lui Pallady într-un articol ce va fi ilustrat cu autoportrete ale artistului și cu alte lucrări la care se face referire în același text.

„Parisul lui Pallady” va prezenta lucrări cu orașul în care artistul și-a petrecut perioada interbelică, în special malurile și podurile Senei.

La Muzeul Colecțiilor de Artă va putea fi vizitată expoziția „Din opera grafică a lui Theodor Pallady”, care cuprinde celebrul său autoportret care e însemnul general al acestor expoziții.

Expoziție Neagoe Basarab, la Galeria Națională de Artă Veche Românească

Expoziția „Dincolo de legendă. Neagoe Basarab” va prezenta în Galeria Națională de Artă Veche Românească aportul esențial la cultura română al lui Neagoe Basarab: cel de ctitor al Mănăstirii de la Curtea de Argeș și comanditar al multor opere de artă cu caracter religios, de autor al „Învățăturilor lui Neagoe Basarab către fiul său Theodosie” și sursă de inspirație a legendei „Meșterul Manole”.

Expoziția va avea o scenografie spectaculoasă evocatoare a mănăstirii Argeșului, în ambianța frescelor originale păstrate la MNAR, va conține icoane de epocă de valoare artistică și va oferi spațiul pentru spectacole de poezie cu legenda „Meșterului Manole”.

De Ziua Națională, accesul va fi gratuit la muzeele satelit – Muzeul Colecțiilor de Artă, Muzeul „K.H. Zambaccian” și Muzeul „Theodor Pallady” -, precum și celelalte expoziții temporare deschise în prezent la MNAR – „Idolul modern. Henry Moore în Blocul Răsăritean”, „PERSPECTIVE” – Mircia Dumitrescu, „Poveștile Crucii. Sculptură miniaturală de tradiție bizantină”.

Programul de vizitare este cel obișnuit, între orele 10:00 și 18:00.

Credit foto: Muzeul Național de Artă al României