Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Expoziții noi ale UAP în perioada 10 – 17 iulie
uap 10 17 iulie

Expoziții noi ale UAP în perioada 10 – 17 iulie

Mai multe expoziții ai căror protagoniști sunt asociați Uniunii Artiștilor Plastici din România vor fi vernisate săptămâna aceasta în București, Pitești, Iași și Călimănești.

Pe 10 iulie, la Sinagoga Pitești, este inaugurată expoziția de artă contemporană „Armonie”. Proiectul „Sinagoga Pitești – spațiu cultural alternativ” inițiat de Asociația Culturală „D.G. Kiriac” și de Comunitatea Evreilor Pitești, cuprinde o stagiune de concerte, spectacole de teatru și expoziții de artă contemporană, menite să includă Sinagoga Pitești în circuitul cultural al orașului. Expoziția „Armonie” reunește lucrări ale artiștilor membrii ai filialelor Pitești și Râmnicu Vâlcea ale UAP. Echipa curatorială este constituită din artiștii Gheorghe Dican, Stela Maria Lucici și Mara Diaconu, alături de criticul de artă Gabriela Popescu.

Galeria Artoteca din București va fi, începând cu 11 iulie, gazda expoziției „E-motions” a pictoriței Klara Pădureanu. Vernisajul va avea loc la ora 18:30. Curator este Carmen Olteanu, iar la vernisaj prezintă criticul Marius Tița. Lucrările vor fi expuse până pe 25 iulie.

În aceeași zi, la Galeria de Artă „Theodor Pallady” din Iași, va fi deschisă la ora 19:00, expoziția „Ethereal” cu lucrări semnate Smaranda Bostan. Curatoarea Maria Bilașevschi transmite: „Smaranda Bostan permite privitorului să se scufunde ȋn pânzele sale ca ȋntr-o mare limpede, ori să plutească pe un cer fără stele pentru a descoperi că ceea ce este ȋnăuntru, ȋn formă, este mult mai adânc şi mai de substanţă decât se aşteaptă. Se remarcă necesitatea de a extrage din și prin suprafață a esenței, pentru a releva faptul că fiinţa umană este capabilă, odată ce-şi face timp să coboare spre sine, să înţeleagă frumuseţea şi complexitatea universului nu prin valori materiale, ci prin cele ce stau implantate în sinele său, proiectate de natură printr-o multitudine de fascicule luminoase”.

Tapiserie, ceramică și tabere de creație

Pe 13 iulie, debutează la București a doua ediție a festivalului Art4All, pe strada Știrbei Vodă, nr. 164A. Două artiste plastice membre ale UAP vor expune aici: Ruxandra Sibil Mermeze, lucrări de tapiserie, sub titlul „Vise pe urzeala timpului”, și Daniela Făiniș, lucrări de ceramică sub genericul „Din a omului (in)destructibilă Natura”. În deschidere va vorbi criticul de artă Marius Tița.

În perioada 15 – 23 iulie, la Călimănești au loc două manifestări artistice: Tabăra de arte vizuale „Vlaicu Ionescu”, ediția a XVI-a, și Tabăra Națională de Teatru „Florin Zamfirescu” ediția a XIV-a. Inițiată în 2007, tabăra de arte vizuale „Vlaicu Ionescu” este anul acesta realizată în parteneriat cu Filiala Vâlcea a UAP și reunește personalități artistice din România și Republica Moldova: Valeriu Herța, Olga Mardari,  Ramona Slug, Alexandra Ungureanu, Viorel Florin, Marius Barb, Mariana Constantinescu, Cornelia Gherlan, Gheorghe Coman, Florin Mihai și Marian Răducu. Coordonator este Gheorghe Dican, iar curator – Luiza Barcan. Creațiile lor vor putea fi admirate într-o  expoziție la finalul taberei.

Pe 17 iulie, la ora 18:00, va avea loc la Galeria Simeza din București vernisajul expoziției „Home”, care reunește o familie creatoare, în jurul unui simbol puternic, explorat din perspective diferite. Olimpia Hinamatsuri Barbu creează o lume fragilă și delicată a frumuseții efemere, Andreea Teodora Barbu își manifestă atașamentul prin viața unui copac, a unui cuib, a unei păsări și a soarelui, toate sub protecția imbatabilă a inimii, Ionuț Theodor Barbu experimentează matricea compactă a formei care apără ermetic, dar este și deschisă spre comunicare. Expoziția va fi deschisă în perioada 17 – 29 iulie 2023.