Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Expoziții noi ale UAP, în țară și străinătate
eusebio spinu

Expoziții noi ale UAP, în țară și străinătate

Noi expoziții ale unor membri ai Uniunii Artiștilor Plastici din România vor fi deschise în perioada 13 – 18 iunie în Râmnicu Sărat, București, Roman, Ploiești, Sighetu Marmației, Brăila, dar și în Franța și Italia.

Pe 13 iunie, la ora 16:00, va avea loc la Muzeul Municipal „Octavian Moșescu” din Râmnicu Sărat, vernisajul expoziției „Zbor” a artistei plastice Mariana Constantinescu, membră a UAP – Filiala Constanța 1. Aceasta este prima expoziție a ei în Râmnicu Sărat. Expoziția are caracter iitinerant – pornind de la Muzeul Județean Buzău, unde a fost deschisă cu ocazia Nopții Europene a Muzeelor. Lucrările expuse, realizate în manieră expresionist-abstractă, de dimensiuni generoase, au fost create în perioada pandemiei, iar zborul oglindit de artistă are directă legătură cu libertățile îngrădite în acea perioadă.

Două evenimente au loc pe 14 iunie. De la ora 17:00, va avea loc la Galeria RomanArt din Roman vernisajul expoziției de pictura „Expresie prin linie și culoare” a pictorului gălățean Teodor Vișan. Cu o largă experientă expozițională, pictorul se remarcă printr-o largă varietate de teme abordate: peisaj, portret, compoziție, natură statică.

La ora 19:00, Galateea Contemporary Art din București găzduiește vernisajul expoziției „In/FORM/all” (foto) a artistului Eusebio Spînu. Curatoare este Lucia Lobonț. Eusebio Spînu este un artist plastic polivalent, dar ca formare de bază este ceramist, iar în acestă calitate a participat la numeroase expoziții de grup, atât în România (Iași, Cluj, București, Mamaia, Mangalia), cât și în străinătate (Belgia, Franța, Japonia, Bulgaria, Canada și Portugalia). În noua expoziție, artistul prezintă o serie de lucrări parietale din gresie, decorate cu angobe colorate, pastă și accente realizate cu glazuri. Aceste lucrări de dimensiuni relativ mici ilustrează, într-un mod fluent, armonia dintre ceramică și grafică. Expoziția mai cuprinde și câteva compoziții ceramice sculpturale și o instalație amplă. Creațiile vor putea fi admirate până pe 12 iulie.

Felix Aftene, la Paris

Pe 15 iunie, cu ocazia împlinirii a 25 de ani de existență a Galeriei Amarica din Paris, va fi deschisă expoziția „Des anges” (Îngeri) a lui Felix Aftene. Lucrările pictorului ieșean se vor afla pe simeze până pe 31 iulie.

„De profundis” este titlul expoziției găzduită de Galeria de Artă Ploiești în perioada 15 – 28 iunie. Protagonist este Victor Ceban, artist născut la Chișinău în 1961, cu expoziții în Italia, Bulgaria, Republica Moldova și România, precum și cu lucrări în colecții particulare din Germania, Canada, SUA și Italia.

Pe 16 iunie, la ora 15:00, la Centrul Cultural Pastoral „Sfantul Iosif Marturisitorul” din Sighetu Marmației este programată deschiderea expoziției „Andezit 10”. Până pe 7 iulie vor expune Ilie Bostan, Vlad Ciobanu, Maxim Dumitraș, Petre Virgil Mogoșanu, Ana-Maria Negară, Bogdan Pelmuș, Marcel Stanciu, Florin Strejac, Constantin Țînteanu și Ioan Pop-Vereta, care semnează și curatoriatul evenimentului.

Salonul de Artă Contemporană „Interacțiuni vizuale”

Galeria de Artă Brăila găzduiește începând cu 17 iunie, de la ora 13:00, vernisajul Salonului de Artă Contemporană „Interacțiuni vizuale”. În expoziție se vor regăsi lucrările a 30 de artiști. Curatoarea Ana Amelia Dincă a transmis: „«Interacțiuni vizuale» aduce laolaltă pictură, grafică, sculptură, ceramică, sticlă, metal, evocând varietatea stilistică a preocupărilor artiștilor, definind în tehnici specifice genurilor în care sunt specializați, lumi și interogații ale căror provocări sunt rezolvate într-un discurs elaborat de polemici vizuale, de la figurativ și abstract, până la disecții moderne și expresioniste ale subconștientului, exprimate într-un limbaj plastic tradițional, bazat pe criterii compoziționale bine argumentate sau prin repere nonformale, aducând în prim plan emoția și spiritualul”.

La Salerno, în Italia, va avea loc vernisajul expoziției în care 34 de artiști din întreaga lume au făcut un exercițiu expozițional pe tema Solilocviu. Printre lucrările selectate se regăsește și „Quadratura” (ulei pe pânză, 2022), lucrarea pictoriței Camelia Sadovei din Suceava.