Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  Brauner, Art Encounters și Brâncuși, expozițiile-eveniment din cadrul Timișoara: Capitală Europeană a Culturii, prezentate la Paris
bienala art encounters 2021 laura prouvost ring sing and drink for trespassing 2018 photo credit mihai toth

Brauner, Art Encounters și Brâncuși, expozițiile-eveniment din cadrul Timișoara: Capitală Europeană a Culturii, prezentate la Paris

„Victor Brauner: Invenții și magie”, Bienala Art Encounters și „Constantin Brâncuși: Surse românești & perspective universale”, trei expoziții-eveniment din cadrul programului Timișoara: Capitală Europeană a Culturii 2023, au fost prezentate săptămâna aceasta la Centrul Pompidou din Paris.

Anvergura manifestărilor a fost detaliată la Paris de Ovidiu Șandor, președintele Fundației Art Encounters, Filip Petcu, directorul Muzeului Național de Artă din Timișoara, Camille Morando, curatoarea expoziției „Victor Brauner: Invenții și magie” și directoarea Departamentului Informație și Cercetare Colecții Moderne la MNAM-CCI/ Centre Pompidou, Elvira Lupșa, producător cultural pentru Fundația Art Encounters, Doïna Lemny, curatoarea expoziției „Constantin Brâncuși: Surse românești & perspective universale” și conservatoare onorifică încadrul Muzeului Național de Artă Modernă/ Centre Pompidou, Julien Chiappone-Lucchesi, directorul Institutului Francez din România, Tilla Rudel, directoarea Institutului Francez din România la Timișoara.

In final au avut scurte intervenții si Laurent Le Bon și Xavier Ray, președintele, respectiv directorul general ai Centrului Pompidou.

Ei au scos în evidență importanța parteneriatelor culturale și instituționale care au făcut posibilă organizarea unor evenimente ce vor capta atenția lumii culturale europene prin originalitatea conceptelor și prin premierele artistice
evocate.

Victor Brauner: Invenții și magie

Primul eveniment, care va fi vernisat în weekendul de deschidere a proiectului Timișoara – Capitală Europeană a Culturii 2023, este cea mai importantă retrospectivă Victor Brauner din Europa de Est.

În premieră pentru România, omagiul adus pictorului suprarealist născut la Piatra Neamț aduce în prim-plan o bună parte dintre lucrările sale din perioada 1920–1960.

v. brauner, stable instable, plaine de théus, 1942. achat de l’etat français, 1951. © adagp © centre pompidou, paris dist. rmn gp

Camille Morando, curatoarea expoziției, a selectat în jur de 100 de picturi, desene, sculpturi, ilustrații de carte și documente menite să ofere o imagine cât mai comprehensivă asupra creației și vieții lui Victor Brauner, asupra universului său erudit, plin de umor și de inventivitate, cu tușe ludice sau de inspirație ezoterică.

Lucrările sunt împrumutate de la Centrul Pompidou (aproximativ 40), de la muzeele din Marsilia și Saint-Etienne, precum și din alte muzee și colecții private din România.

Expoziția va fi acompaniată de un catalog emblematic, conceput de Camille Morando și publicat datorită remarcabilei implicări a lui Christian Derveloy și a imprimeriei Arta Grafica.

Retrospectiva Victor Brauner este organizată de Centrul Pompidou, Muzeul Național de Artă Timișoara, Fundația Art Encounters și Institutul Francez din România.

Perioada în care va fi deschisă la Muzeul Național de Artă din Timișoara este 17 februarie – 28 mai 2023.

Bienala Art Encounters

Cea de-a cincea ediție a Bienalei Art Encounters, ce se va desfășura în diverse puncte ale orașului Timișoara, în perioada 19 mai – 16 iulie 2023, poartă semnătura curatorului Adrian Notz, fost director artistic al Cabaret Voltaire din Zürich.

Evenimentul va explora, din unghiuri diferite, manifestări culturale multidisciplinare supuse schimbărilor cotidiene ale realității, ale fluctuațiilor climatice, ale transformărilor sociale, ale intruziunii geo-politice, ale digitalizării, etc.
Privitorii sunt astfel îndemnați să descopere realitatea pură prin intermediul lucrărilor și instalațiilor semnate de artiști din Europa de Est, expuse în diverse spații publice ale orașului, transformând astfel Timișoara într-o vivantă scenă artistică.

Ediția Bienalei Art Encounters își propune să sprijine artiștii români și regionali, să comisioneze opere de artă românești, să implice un public larg într-un dialog care să includă cele mai importante subiecte ale societății actuale și să creeze o platformă dinamică de schimb cultural între scena artistică din România și cea internațională.

Bienala Art Encounters 2023 este evenimentul-fanion al Fundației Art Encounters și este finanțată de Primăria Municipiului Timișoara prin Centrul de Proiecte.

Constantin Brâncuși: Surse românești & perspective universale

„Constantin Brâncuși: Surse românești & perspective universale”, curatoriată de Doïna Lemny, va reuni lucrări emblematice ale artistului, atât din perioada de tinerețe, cât și din anii de maturitate, creionând astfel traiectoria care a impus lucrările lui Brâncuși în patrimoniul universal.

Este primul eveniment de o astfel de anvergură în ultimii 50 de ani în România.

constantin brâncuș sarutul 1907 colectia muzeului de artă craiova

Constantin Brâncuși, Sărutul (1907), Colectia Muzeului de Artă Craiova

Această expoziție beneficiază de împrumuturi excepționale de sculptură de la Muzeul Național de Artă Modernă/ Centrul Pompidou din Paris, de la Tate Modern din Londra, Fundația Guggenheim Veneția, Muzeul Național de Artă Modernă din București și Muzeul Național de Artă din Craiova, precum și din colecții private.

O parte semnificativă a operei lui Constantin Brâncuși este alocată fotografiei, căreia i s-a dedicat cu multă pasiune. În cadrul expoziției va putea fi admirată și o amplă selecție din opera sa fotografică, alături de lucrări pe hârtie și fragmente video filmate de Brâncuși însuși, completând toate portretul acestui mare artist al secolului XX.

Expoziția „Constantin Brâncuși: Surse românești & perspective universale” va fi deschisă la Muzeul Național de Artă Timișoara în perioada 30 septembrie 2023 – 28 ianuarie 2024, și este organizată de Muzeul Național de Artă Timișoara, Fundația Art Encounters și Institutul Francez din România. Evenimentul este finanțat de Consiliul Județean Timiș.

Fotografie principală: Bienala Art Encounters 2021; (c) Mihai Toth